Göteborgs filmfestival slår upp portarna

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen invigs den 39:e upplagan av Göteborgs filmfestival, nordens största, som brukar locka till sig omkring 30 000 besökare. 430 filmer kommer att visas från sammanlagt 84 olika länder, och i år är filmländerna Italien och Nigeria i fokus. 

Nigerias ”Nollywood” är världens näst största filmindustri efter ”Bollywood” – och den italienska filmen är på stadig frammarsch. De två länderna präglas av en yngre generation filmskapare som försöker skapa nya berättelser för en ny era. Såväl Italien som Nigeria försöker nu nå ut i världen, något som filmfestivalen uppmärksammar extra mycket i år. Totalt kommer 23 filmer från Italien och åtta från Nigeria att visas under den kommande veckan. 

Nytt för i år är annars en nyinrättad tv-sektion i festivalprogrammet. Nordiskt tv-drama går nämligen bra, och dess popularitet i kombination med en ökad konstnärlig kvalité har gjort att festivalarrangörerna vill lyfta fram genren. Det blir trippel smygpremiär av svenska serier när avsnitt av ”30 grader i februari”, ”Springfloden” och ”Det mest förbjudna” visas på festivalen.

Göteborgs Filmfestival 2016

Unge Zlatan gästar festivalen

Sverigepremiär blir det också för Magnus och Fredrik Gerttens dokumentärfilm ”Den unge Zlatan”, som är en specialvisning för lokala fotbollsklubbar, men en mindre förhandsvisning görs också för allmänheten.

Några av festivalens internationella gäster är bland annat danska regissören Susanne Bier, som gjort filmen ”Hämnden” och som vann en Oscar för bästa utländska film 2011. Den brittiska regissören Tom Hooper, som ligger bakom ”The Danish Girl” med Alicia Vikander i huvudrollen, kommer att få festivalens hederspris The Honorary Dragon Award. Den amerikanska skådisen Brady Corbet, känd från filmer som ”Melancholia” och ”Funny games” kommer också, men nu med sin egen film ”The childhood of a leader” som är nominerad i kategorin bästa internationella debutfilm: The Ingmar Bergman International Debut Award.

Under festivalen kommer flera olika filmpriser delas ut – sammantaget tio stycken. För Dragon Award Best Nordic film, som priset för bästa nordiska långfilm kallas, tävlar Mads Matthiesens ”The model” mot bland andra Måns Månssons ”Yarden”, och i den nordiska dokumentärfilmsklassen tävlar Sara Broos självbiografiska mamma-dotter-film ”Speglingar” mot bland annat Jerzy Sladkowskis ”Don Juan”.

En miljon i potten

Priset för bästa nordiska långfilm består av en prissumma på 1 miljon kronor, medan Dragon Award best nordic documentary, alltså priset för bästa nordiska dokumentärfilm, är 100 000 kronor.

I juryn kommer bland annat den amerikanska allkonstnären, performance-artisten och musikern Laurie Anderson att sitta. Hon sällskapas av bland andra svenska skådespelaren Saga Becker.

”Yarden” är för övrigt festivalens öppningsfilm, och i filmen får den fattiga kulturarbetaren, som spelas av Anders Mossling, jobb via ett bemanningsföretag på just Yarden, ett område i Malmö hamn. 

Ensamstående med en tonårsson försöker han få ihop allt efter att ha misslyckats med sitt liv som författare. Som nyanställd går det mesta emot honom, både socialt och ekonomiskt, och frihetskänslan får han av en dykarutrustning. 

Filmen är en fri tolkning av Kristian Lundbergs självbiografiska roman med samma namn från 2009, och görs av dokumentärfilmaren Måns Månsson. Mest känd är Månsson för sitt dokumentära porträtt av Anders Björck i ”Herr Landshövding” och som nu gör sin första spelfilm. 

Göteborgs filmfestival 2016 pågår från den 29 januari–8 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs Filmfestival 2016

Mer i ämnet