Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se gummiankorna flyta runt i Victoria harbour i Hongkong. Foto: Louise Delmotte/TT

Gigantiska ankor skymtade i Hongkongs hamn

Uppdaterad
Publicerad

Två enorma ankor kan nu ses flyta omkring i Victoria harbour i Hongkong. Men det rör sig inte om muterade fjäderfän, utan om en konstinstallation som vill bringa glädje.

Den holländska konstnären Florentijn Hofman har försett hamnen i Hongkong med två stora gummiankor. Med installationen hoppas han att betraktaren ska känna ”dubbel lycka”.

– Jag hoppas att det kommer att ge lika mycket glädje som det gjorde tidigare och i en värld där vi led av en pandemi, krig och politisk situation tror jag att det är rätt ögonblick att ta tillbaka dubbelturen, säger Hofman till nyhetsbyrån Reuters.

Det är nämligen inte första gången som de flytande konstverken intagit staden. För tio år sedan kunde man skymta något liknande, dock var det bara en anka då.

Även andra städer än Hongkong har fått ankbesök då installationen hittat sin väg jorden runt sedan Florentijn Hofman skapade den 2007.

Se ank-konsten i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.