Foto: Skärmdump: ginadirawi.se

Gina Dirawi i blåsväder efter blogginlägg

Uppdaterad
Publicerad

SVT-profilen Gina Dirawi är åter i blåsväder efter en kontroversiell bloggpost. Nu handlar det om att hon lade upp en bild på en bok skriven av en känd antisemit.

Under rubriken ”kvällsläsning” postade Gina Dirawit en bild på LasseWilhelmsons bok ”Är världen upp och ner”. Inlägget postades i går kväll klockan21:20. Strax efter 09:00 på fredagsmorgonen gick bloggposten inte längre attnå.

Lasse Wilhelmson är känd för sina grovt antisemitiska idéerom bland annat förintelsen och ”judarnas roll” i samhället. Han har exempelvis ifrågasattom sex miljoner judar verkligen mördades under förintelsen.

Strax efter att blogginlägget plockades ner postade Gina Dirawi ett inlägg på twitter:

”Ang. Den där Lasse Wilhemsson boken som vissa undrar vrfjag läser. Fick boken av en random kille som sa LÄS, vem är Lasse? Berätta!!”.

Lite senare skrev hon på sin blogg att hon fått boken av en ”blek lång kille” under en föreläsning för något år sedan och att hon bara ”pallade läsa typ 9 sidor” innan hon bytte bok. Gina Dirawi skriver också att hon fortfarande ”inte riktigt fått grepp om vem Lasse är eller vad boken säger”.

”Sionismen största hotet mot mänskligheten”

Lasse Wilhelmson har tidigare skrivit texter på den grovt antisemitiska sajten Radio Islam, som bland annat listat tusentals svenskar som påstods ingå i en judisk konspiration. 

Under en föreläsning i Uppsala, som senare lades upp på enhögerextrem hemsida, sade Wilhelmsons bland annat att den ”sionistiskamakteliten” på Wall Street bar skuld till att Hitler gav sig på judarna på30-talet.

Och Sveriges Radios Kaliber knöt i en granskning LasseWilhelmson till ett nätverk av radikala muslimer och personer medvänsterbakgrund som ”förenas i sin övertygelse att sionismen och judendomen ärdet största hotet mot mänskligheten”.

I en intervju med den radikala islamisten Mohamed Omar(citerad på Expo-medarbetaren Jonathan Lemans blogg) säger Wilhelmsom att “alltingmed Förintelsen är heligt. Det får inte ifrågasättas. Siffran 6 miljoner ärhelig. Redan på 20-talet pratade sionister på Wall Street om 6 miljoner judarsom skulle dö. Siffran kommer därifrån”.

Gina Dirawi, som ska leda Melodifestivalen tillsammans medDanny Saucedo, har tidigare kritiserats efter ett blogginlägg i maj förra året,där hon jämförde Israels regering med Hitler.

Under rubriken ”Israel tar efter Hitler” skrev hon attIsrael är terrorister och ”Ska man terroriststämpla Hamas, så ska man faninte glömma de största terroristerna, ISRAEL!”.

”Jag tar avstånd från alla jämförelser mellan Israelsagerande och Förintelsen. Det var en klumpig och ogenomtänkt formulering somjag ångrar idag”, skrev Gina Dirawi då i ett svar.

”Fortsatt förtroende för henne”

Petter Bragée är programchef på SVT och ansvarig utgivare för Musikhjälpen, ett samarbete mellan SR och SVT, och Gina Dirawis nästaprojekt.

Han säger att Gina kan skriva vad hon vill på sin privat blogg så länge det intestrider mot SVT:s demokratiska principer.

– I det här fallet har hon inte gjort det. De tveksamheter som finns kring boken har hon själv förklarat och vi accepterar den förklaringen.

Kan du förstå att människor tar illa upp och reagerar på blogginlägget?

– Jag kan först att folk har åsikter om det. Vi för löpande diskussioner med hennne vad det innebär attvara programledare på SVT och SR, säger Petter Bragée.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.