Gina Dirawi var julvärd i SVT 2015. I dokumentären ”Vad hände med Gina Dirawi?” berättar hon om hur det var. Foto: SVT Edit/Montage

Gina Dirawi om julvärdshatet: ”För första gången är jag rädd för mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

I en ny dokumentär berättar Gina Dirawi om dramatiken bakom kulisserna när hon var julvärd i SVT. Valet av Dirawi väckte en hatstorm, och programledaren mottog tusentals hatbrev och fick leva med livvaktsskydd.

– Jag har inte firat jul sen dess, berättar Dirawi i dokumentären.

”Jag är extremt nervös. För första gången är jag rädd för mitt liv, att någon ska attackera mig”.

I SVT Edits nya dokumentär Vad hände Gina Dirawi? läser programledaren högt ur sin dagbok från vintern 2015, i samband med att hon blev SVT:s yngsta julvärd någonsin.

Att reaktionerna blev starka uppmärksammades redan då, men i dokumentären berättar Gina Dirawi för första gången om omfattningen av den hatstorm som följde. SVT:s presschef Camilla Hagert säger i dokumentären att det var det faktum att Dirawi var muslim som låg bakom majoriteten av hatreaktionerna.

Lämnade spår

I dokumentären framgår att hotbilden mot Gina Dirawi eskalerade under tiden efter julvärdskapet, och ledde bland annat till att hon hade fyra livvakter i samband med Melodifestivalen 2016, och att hennes redaktör fick läsa hennes post och sortera ut hat och hot.  

– Min kropp kände av det. Jag hade konstant ont, var konstant sjuk och hade spasmer och migrän, berättar Gina Dirawi i dokumentären.

Hur ser du på julfirandet idag?

– Jag tror inte att jag har firat jul sen dess.

SVT Edits film Vad hände Gina Dirawi finns att se på SVT Play från klockan 17.00 den 23 december.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln och i klippet uttalade sig SVT:s tidigare vd Eva Hamilton om när de valde Gina Dirawi till julvärd. Men Hamilton var inte vd vid tillfället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.