Gina Dirawi Foto: TT

Gina Dirawis brandtal under galan

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Syrien har pågått i fem år. Det är konstigt, men nödvändigt, att Sverige vaknar nu. Det säger Gina Dirawi.
”Det blir jättekonstigt när media gör en sensationsgrej av det här”, säger tv-profilen.

Svenska politiker och svensk media rapporterar om flyktingsituationen med överraskningsretorik. Det tycker Gina Dirawi.

– Kriget i Syrien har pågått i över fem års tid, men varken politiker, eller media, eller svenska folket har brytt sig förrän nu, sa hon under direktsändningen av ”Hela Sverige skramlar”.

Som en hinderbana i Gladiatorerna

Som ett brev på posten, eller en varning om att ”oj då Sverige, snart kommer det finnas tio miljoner flyktingar på din veranda”.

– EU har gjort det mer komplicerat att fly från sitt land än att klara en hinderbana i Gladiatorerna. Hur kan vi vänta oss att människor ska orka ta sig igenom tio inoljade Plexus? Frågade Gina Dirawi.

– Vi måste ändra vårt förhållningssätt att se på människor i den här världen. Vi kan inte fortsätta att låtsas som att vi inte är en del av det som händer. Vår passivitet påverkar, men det gör vår aktivitet också.

”Inte vänta tills barn flyter upp på stränder”

Gina Dirawi att beslutsfattarna, våra folkvalda riksdagsledamöter, att välja mod och tänka på den ställning Sverige tog mot apartheid -regimen i Sydafrika och kriget i Vietnam.

– Ni måste förebygga det som händer, och inte vänta tills barn börjar flyta upp på våra stränder innan vi gör någonting.

Hon riktade även kritik mot medias bevakning av flyktningssituationen.

– Samma sak med media. Det blir jättekonstigt när man gör en sensationsgrej av någonting som händer. När man tar kända personer som inte har något förhållande till det här.

”Ingen trendgrej”

Landet som nöjsamt klappar sin nästa på ryggen, men skakar på huvudet, rycker på axlarna och går vidare efter ett förlorat fotbolls-VM, så väl efter storpolitisk skam, behöver ändra inställning, tycker Gina Dirawi.

– Jag har aldrig besökt ett land som bryr sig så mycket om sin natur och sina djur som Sverige, låt det blir vår drivkraft?! Sa hon.

– Det här är ingen trendgrej. Det här måste fortsätta. Inte för att vi måste, utan för att det är en del av vår kultur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Galan Hela Sverige skramlar

Mer i ämnet