Lena Endre: ”Jag låg själv hemma med corona i 3,5 månader”

Nya filmen Glaciär skildrar ensamhet i pandemitider

Uppdaterad
Publicerad

Relationsdramat “Glaciär”, som utspelar sig mitt i en pandemi, har premiär på Viaplay i dag. I filmen, regisserad av Baker Karim, är Stockholm i total lockdown. Fysisk kontakt är lika med döden och huvudpersonerna tvingas välja – kärleken eller livet.

Huvudrollsinnehavaren Lena Endre: ”Kan vi överleva utan närhet till andra människor?” 

I “Glaciär” har hälften av världens befolkning dött i en rasande pandemi. All mänsklig kontakt är förbjuden så när filmens två karaktärer, spelade av Lena Endre och Alexander Karim, råkar möta varandra på det karantänhotell de befinner sig på, utbryter panik.  

– Jag hoppas folk inser att vi människor måste vara ihop. Det är på liv och död, precis som i filmen, om vi är helt ensamma kommer vi inte klara oss, säger regissören Baker Karim till Morgonstudion.

Manus, skrivet av Camilla Läckberg, handlar om två människor som möts och fattar tycke för varandra, men som inte får träffas fysiskt. Historien gestaltas endast av två personer, regissörens bror Alexander Karim och Lena Endre.

Planerades under pandemin

Idén till filmen väcktes när pandemins första våg slog till och filmades under andra vågen.

– Vi tittade ut från hotellet och såg tomhet, det hjälpte, säger Lena Endre.

Enligt Baker Karim handlar filmen mycket om hur ensamhet känns och människors behov av att vara tillsammans. I ”Glaciär” är Lena Endres karaktär ensam i 71 dagar.

Lena Endre: Inte svårt att gestalta ensamhet

Hur går man tillväga för att gestalta en person som varit ensam så länge? 

– Det var inte alls svårt. Jag låg själv i corona i drygt tre månader våren innan inspelningen, säger Lena Endre som menar att hon använde klaustrofobin hon kände under sjukdomsperioden i arbetet med filmen.

Filmen väcker tankar kring hur det skulle vara att aldrig mer få träffa en annan levande människa.

– Kan vi överleva utan kärlek och närhet till andra människor? undrar Lena Endre i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.