Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att ha uttryckt stöd till Ukraina och ha kritiserat den ryska regimen döms författaren Dmitrij Gluchovskij till åtta års fängelse. Foto: Henrik Montgomery/TT

Dmitrij Gluchovskij döms till åtta års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske författaren Dmitrij Gluchovskij dömdes i sin frånvaro till åtta års fängelse av en rysk domstol under måndagen.

Gluchovskij, som redan tidigare var stämplad som ”utländsk agent”, dömdes för att ha spridit ”falsk information” om den ryska armén och för att ha fördömt Moskvas Ukraina-offensiv på sociala medier.

Han dömdes enligt den lag som antogs kort efter att president Vladimir Putin skickade trupper till Ukraina i februari 2022 och som sedan dess ofta har använts för att kväsa kritik mot offensiven.

Gluchovskij har skrivit dystopiska romaner – hans mest kända är ”Metro 2033” – om totalitära samhällen och han har konsekvent fördömt kriget mot Ukraina.

Stöttar Ukraina

Efter en rysk attack mot Odessa i slutet av förra månaden publicerade han till exempel en svart fyrkant med ordet ”Odessa” tillsammans med ett hjärttecken på Instagram och på årsdagen av den fullskaliga konflikten i februari skrev han på sociala medier: ”Precis som för ett år sedan är jag helt övertygad om att detta krig är lika förödande för Ryssland och vårt folk som det är dödligt och destruktivt för den nation som jag älskar, nämligen Ukraina.”

Gluchovskij har också skrivit inlägg till stöd för den redan fängslade oppositionspolitikern Alexej Navalnyj, som förra veckan dömdes till ett 19-årigt fängelsestraff.

Se SVT:s intervju med Gluchovskij från 2022 där han berättar om inlägget som fått honom dömd.

Dmitrij Gluchovskij

Född: I Moskva 1979.

Bakgrund: Är utbildad journalist och har arbetat som korrespondent för bland annat Euronews och Russia Today. “Innan det blev en propagandakanal för Putin.” Han har också skrivit krönikor för den oberoende tidningen Novaja Gazeta.

Hans debut “Metro 2033” gavs ut som bok 2005 och är i dag en av tidernas mest sålda science fiction-romaner, med två uppföljare. Den har också filmatiserats. Andra böcker är “Dusk” (2007), “Tales about the motherland” (2010), ”Metro 2034” (2009), ”Future” (2013), ”Metro 2035” (2017) och ”Text” (2017). “Utpost” gavs ut som som en ljudboksföljetong av Storytel 2019.

Hans böcker har också blivit flera tv-spel, bland andra ”Metro 2033” (2010), ”Metro last light” (2013) och ”Metro exodus” (2019).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.