Foto: Arnd Wiegmann/TT

Google döms för konkurrensbrott – tvingas böta 15 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Google missbrukar sin dominerande ställning på marknaden och döms till 15 miljarder kronor, det meddelade EU-kommissionen i ett pressmeddelande under onsdagen. Och det är inte första gången Google hamnar i blåsväder.

Under onsdagen kom beskedet att internetgiganten Google döms till böter på 1,49 miljarder euro, motsvarande drygt 15 miljarder kronor, för brott mot EU:s konkurrensregler, det meddelade EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Har missbrukat sin dominerande ställning

Bakgrunden är att Google har missbrukat sin dominerande ställning på marknaden genom att begränsa möjligheterna för tredje parts webbsajter från att visa sökannonser från Googles konkurrenter, anser EU-kommissionen.

Och det är inte första gången Google hamnar i blåsväder för brott mot konkurrensreglerna, något som SVT har rapporterat om tidigare. 2017 utdömde kommissionen böter på 2,42 miljarder euro för att ha favoriserat sökträffarna på sina egna e-handelstjänster jämfört med konkurrenternas. Året efter låg boten på 4,3 miljarder euro för att bolaget med sitt operativsystem för Android-telefoner ska ha begått konkurrensbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.