Foto: TT

EU anklagar Google för att missbruka sin ställning

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen anser att Google bryter mot konkurrensreglerna genom sina krav på den som vill använda bolagets operativsystem Android.

Internetjätten riskerar nu mångmiljardböter.

”EU-kommissionen har informerat Google om sin preliminära åsikt att företaget, i brott mot EU:s konkurrensregler, har missbrukat sin dominerande ställning”, konstaterar kommissionen i ett pressmeddelande i dag.

”Vi anser att Googles uppträdande hindrar konsumenterna från en större valfrihet av tjänster och står i vägen för nyskapande från andra parter”, säger konkurrenskommissionären Margrethe Vestager i ett uttalande.

50 miljarder i böter

Kommissionen har utrett frågan sedan april i fjol och anser att Google bryter mot reglerna genom att bland annat kräva av tillverkare att de ska förhandsinstallera Google Search och Google Chrome på sina apparater.

Google ges nu möjlighet att skriftligen svara på anklagelserna och även kräva en muntlig hearing med kommissionen.

Om svaren inte får EU-kommissionen att ändra sig kan bolaget i värsta fall åläggas böter på upp till 10 procent av sin globala omsättning – för Googles del i så fall långt över 50 miljarder kronor.

Tar kritiken på allvar

Google tar kommissionens agerande allvarligt, men anser inte att man gör fel.

”Vi tar den här oron på allvar, men vi anser också att vår företagsmodell håller ner tillverkarnas kostnader och ger dem hög flexibilitet, samtidigt som konsumenterna får en aldrig tidigare skådad kontroll över sina mobila enheter”, skriver vicechefen Kent Walker i ett blogginlägg om fallet.

”Android har bidragit till att skapa ett fantastiskt och hållbart ekosystem, baserat på öppen källkod och öppet skapande. Vi ser fram emot att arbeta med EU-kommissionen för att visa att Android är bra för konkurrensen och bra för konsumenterna”, skriver Walker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.