Google slutar censurera i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Google upphör med sin filtrering av dataflödet i Kina. Detta sedan man upptäckt en omfattande cyberattack riktad mot kinesiska människorättsaktivister.

Attacken, som av allt att döma har utförts från officiellt kinesiskt håll, har bestått i att man försökt tränga in i privata e-postkonton för att samla information om kinesiska människorättsaktivister. Även dataföretaget Adobe gick på förmiddagen ut med att de utsatts för attacker.

– Vi tror inte att attacken lyckades men den var större än vi först trodde. Attacken riktades såväl mot Google som mot ett tjugotal andra stora företag. De har lyckats infiltrera Gmail-konton som tillhör aktivister verksamma med mänskliga rättigheter i Kina, säger Peter Barron som är kommunikationschef för brittiska Google.

Nu har Google fått nog av de kinesiska intrången i dataflödet och hotar att helt stänga ned sin verksamhet i landet. Det är en kraftfull markering mot de kinesiska myndigheterna.

Intar ny hållning

– Vi har beslutat att omvärdera vår inställning till Kina, de här attackerna på våra system och den bevakning vi upptäckt har lett oss till slutsatsen att vi inte längre kan acceptera att censurera våra sökresultat i Kina. Vi intar en ny hållning och kommer att omvärdera vår affärsplan för landet, säger Barron.

De kinesiska attackerna får också stark kritik från politiskt håll. USA:s utrikesminister Hillary Clinton uppmanar regimen i Peking att förklara de mycket avancerade cyberangreppen.

– Möjligheten att agera fritt i cyberspace är oerhört viktigt i ett modernt samhälle och en modern ekomomi, säger Clinton i ett uttalande.

Har blockerat sociala nätverk

Det senaste året har Kina slagit hårt mot verksamheter på nätet och sajter och sociala nätverk som Twitter, Youtube, MySpace och Flickr har blockerats eller under perioder helt stängts ner. Kinesiska myndigheter har också kritiserat Google för att tillhandahålla ”vulgärt material”.

När Google etablerade sig i landet 2006 fick man stark kritik för att man tillmötesgick den kinesiska regimens krav på att filtrera bort sökresultat som innehåll kritik mot den. Google menade att man ansåg att det var bättre att man tillgängliggjorde så mycket material som möjligt istället för att inte ha någon närvaro i landet alls. Många ansåg att det var veka argument och att den verkliga anledningen var att man ville lägga den lukrativa kinesiska marknaden under sig. Många ställde sig frågan om hur censurerandet rimmade med företagets slogan ”Don't be evil”.

Filtret uppmjukat

Googles kovändning betraktas av många som överraskande men positiv. Människorättsaktivister jublar över Googles trots mot Kinas censur på internet.

– Vi välkomnar Googles beslut och uppmanar andra internetföretag att följa efter och inte delta i Kinas statliga censur, säger T Kumar på Amnesty International till AFP.

På onsdagseftermiddagen hävdade många bloggare att Googles filter i Kina redan är borta eller åtminstone uppmjukat. Sökningar på Google inifrån Kina på till exempel ”Himmelska Fridens Torg” sägs nu ge resultat som inte hade släppts igenom tidigare.

Thomas Jackson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.