Filmen Gräns. Foto: Film i väst

Göran Lundström nominerad för bästa mask: ”Hjärtat slår hårt just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Ali Abbasis Gräns har chans att belönas med en Oscar i kategorin bästa mask, det stod klart när Oscars-nomineringarna presenterades under tisdagen.

– Det känns overkligt och jättespännande, säger Göran Lundström till Kulturnyheterna.

Göran Lundström är specialiserad på effektsmink och maskeffekter och har bland annat gjort maskerna åt filmen Gräns huvudkaraktärer, trollen Tina och Vore.

Och det var en glad och omtumlad nominerad som svarade när Kulturnyheterna ringde upp honom kort efter att Oscarsnomineringen hade offentliggjorts.

”Känns overkligt”

– Vi har suttit här och försökt att inte stressa upp oss, men den sista kvarten var det svårt. Det känns overkligt och jättespännande, säger Göran Lundström till Kulturnyheterna.

Gräns är en filmatisering av John Ajvide Lindqvists skräcknovell med samma namn. Handlingen kretsar kring tulltjänstekvinnan Tina som med hjälp av sitt extraordinära luktsinne kan avslöja både det ena och det andra kring de och det som vill passera färjeterminalen där hon arbetar.

En dag träffar hon Vore, en person som visar sig bli nog så viktig i Tinas liv.

Göran Lundströms arbete med Tina och Vores masker har fått stor uppmärksamhet. Han är också nominerad för bästa mask/smink inför den kommande Guldbaggegalan. Samtidigt, säger Göran Lundström, var han under arbetet med filmen enbart fokuserad på att göra ett bra jobb.

Fokuserade på att göra ett bra jobb

– När vi gjorde Gräns hade vi ingen känsla för att vi gjorde någonting märkvärdigt, i alla fall inte ur mitt perspektiv. Just nu har jag en helt annan bild, men jag tror inte att man kan föreställa sig något sånt här i förväg. När man väl arbetar med ett projekt tänker man bara på att göra ett bra jobb, säger Göran Lundström.

Vad betyder en nominering som den här?

– Jag vet inte. Jag vet inte om det betyder något karriärmässigt, men att mina kollegor har röstat fram mig betyder något. Att jag har gjort någonting rätt.

Göran Lundström har tidigare arbetat med filmer som X-Men: First class (2011) och Rouge One: A star wars story (2017).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.