Akademiledamoten Göran Malmqvist har gått bort, 95 år gammal. Foto: TT

Akademiledamoten Göran Malmqvist är död

Uppdaterad
Publicerad

Göran Malmqvist, sinolog, översättare och litteraturforskare samt ledamot i Svenska Akademien är död. Han blev 95 år gammal.
– Han var en enormt uppskattad kollega och vän till ledamöterna som kommer att saknas, säger Svenska Akademiens ständiga sekreterare Mats Malm till Kulturnyheterna.

Göran Malmqvist har gått bort vid 95 års ålder. ”Göran Malmqvist gjorde en ovärderlig insats som förmedlare av kinesisk litteratur till en svensk publik”, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

Han innehade stol nummer fem i Svenska Akademien och föddes 1924 i Jönköping. Göran Malmqvist var litteraturforskare, sinolog och översättare samt professor emeritus vid Stockholms Universitet.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm fick beskedet om Göran Malmqvist bortgång i morse.

– Jag hann inte träffa honom många gånger, han var ju dålig på slutet. Men jag har förstått att han var en enormt uppskattad kollega och vän till ledamöterna som kommer att saknas, säger han till Kulturnyheterna.

– Han var en otroligt vital människa, som sade sin mening rakt ut. Han var orädd och temperamentsfull på alla sätt och vis, delaktig i allt vi gjorde i Akademien. Jag uppskattade hans mod kolossalt under krisens allra värsta skede. Trots svåra smärtor kom han hela tiden till våra möten – det var helt enastående att se det, säger Anders Olsson till TT.

Tillträdde 1985

Enligt Svenska Akadmiens hemsida var Göran Malmqvist verksam utomlands under en stor del av sitt liv, i Kina, Australien och Storbritannien.

Göran Malmqvist har varit ledamot i Svenska Akademien sedan 1985 då han efterträdde litteraturforskaren Henry Olsson.

2012 väcktes frågor om jäv kring Göran Malmqvist efter att Mo Yan valt till det årets Nobelpristagare i litteratur. Detta efter att det framkommit att Malmqvist och Mo Yan var vänner. Han hamnade även i konflikt med poeten Li Li efter att denna skrivit en dikt där han ska ha uttryckt sig nedsättande om Göran Malmqvists fru.

Guldfisken som älskade att sjunga Mozart

På 50-talet inledde Göran Malmqvist sin internationella forskarkarriär efter att ha studerat kinesiska vid Stockholms högskola samt i Kina. 1956 – 1958 var han kulturattaché i Peking och på 60-talet utnämndes han till professor i kinesiska vid Australian University i Canberra.

1965 kallades han till Stockholms universitet som professor i sinologi. Samma år började han på allvar att vara verksam som översättare. Han översatte ett 40-tal kinesiska verk till svenska under sin livstid.

Malmqvist skrev även skönlitterära verk, bland annat Guldfisken som älskade att sjunga Mozart: femtio kortromaner, som utkom 2013.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer