Röhsska museet är en av institutionerna som riskerar att stängas. Foto: TT

Göteborg förbereder att stänga museer och bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

I morgon kommer Göteborgs Stad besluta om att stänga stadens museer, stadsbibliotek och liknande publik kulturverksamhet. Det säger Anna Rosengren, direktör vid kulturförvaltningen i Göteborg.

– Vi har fått ett förhandsbesked om att det kommer fattas ett politiskt beslut imorgon om att tillfälligt stänga museer, stadsbibliotek och övrig publik kulturverksamhet, säger Anna Rosengren.

Nedstängningen kommer att omfatta museer som Röhsska och Stadsmuseet men även Stora teatern, Konsthallen, Frilagret och stadens kulturhus. Dock kommer folkbiblioteken fortsätta att hålla öppet.

”Räknar med att fatta beslut”

Beskedet bekräftas av kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L).

– Vi måste helt enkelt minska smittspridningen och lätta på trycket på sjukvården. Som det ser ut nu räknar jag därför med att fatta det här ordförandebeslutet i morgon, säger hon till Göteborgs Posten.

Oklart hur länge

Förutsättningarna för nedstängningen är ännu inte kommunicerade, men enligt Ann Catrine Fogelgren kan de börja gälla redan i helgen.

Kulturförvaltningen kommer nu att titta på hur beslutet ska omsättas i praktiken.

– Nu tittar vi på respektive verksamhet. Jag kommer samla min ledningsgrupp imorgon förmiddag för att bereda detta, säger Anna Rosengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.