I videon kan du höra varför flera litterära aktörer i staden tycker att Göteborg står sig i konkurrensen. Foto: Andreas Idén/ SVT

Göteborg ansöker om att bli Sveriges första världslitteraturstad

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg har skickat in ansökan om att bli Sveriges första världslitteraturstad, så kallad Unesco city of literature. Men kan staden stå sig i den internationella konkurrensen?

– Väldigt många vill, men inte vem som helst får komma in i nätverket. Det kräver att man har en hel del att komma med, säger Anna-Karin Johansson, generalsekreterare på svenska Unescorådet.

Kriterierna för att utses till Unesco city of literature är hårda. Bland annat ska staden ha ett kvalitativt utbud av bokutgivning, litteraturfestivaler, översättarverksamhet, bibliotek, och litterära utbildningar på alla nivåer.

Utbyte, idéer och prestige

Att utnämnas till världslitteraturstad skulle ge Göteborg en plats i Unescos globala nätverk av omkring 250 kreativa städer. Städerna har olika kulturinriktning, i Sverige finns till exempel gastronomistaden Östersund och musikstaden Norrköping. Idag finns 39 litteraturstäder i världen, till exempel Reykjavik och Ljubliana.

– Genom nätverket kan man ha utbyten och komma på nya idéer. Det blir också en stämpel på att Göteborg profilerar sig kring litteraturen – även internationellt, säger Anna-Karin Johansson, generalsekreterare på svenska Unescorådet.

I videon kan du se varför flera litterära aktörer i staden tycker att Göteborg står sig i konkurrensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.