Varför tycker Lydia Sandgren att Göteborg kan hävda sig som litteraturstad? Det kan du se i klippet. Foto: Andreas Idén/ SVT

Lydia Sandgren: Göteborg är både punk och etablissemang

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg siktar på att bli Sveriges första världslitteraturstad, så kallad Unesco city of literature. Den uppmärksammade författaren Lydia Sandgren skildrar staden i sin debutroman, och hon tror att Göteborg har potential att profilera sig som litteraturstad.

I sin uppmärksammade debutroman Samlade verk skildrar Lydia Sandgren Göteborgs mer akademiska, litterära kretsar.

-Det är en ganska romantiserad bild, det finns ett skimmer över min stadsskildring. Min skrivprocess har ju varit medan jag läste på universitetet så den typen av miljöer och sammanhang är ganska närvarande i romanen. Bibliotek, museer... bildningens platser på något vis, säger hon.

Egentligen förknippar Lydia Sandgren Göteborg mer med musik än litteratur. Men hon tror att Göteborg kan hävda sig som litteraturstad.

Se mer av intervjun i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.