Foto: Pressbild.

Göteborgs stadsmuseum är Årets museum

Publicerad

Riksförbundet Sveriges museer utsåg i dag 2014 års bästa museum.

– Göteborgs stadsmuseum har genom att våga utmana det traditionella och bjuda in till samtal med nya grupper både breddat sitt genomslag och tagit en aktiv plats i den pågående samhällsdebatten. Det är oerhört inspirerande för hela branschen, säger Mats Persson, generalsekreterare för Riksförbundet Sveriges museer i ett pressmeddelande.

Fick diplom av kulturministern

Under prisceremonin som hölls i Fokets hus i Umeå tilldelades museet en glasskulptur designad av Bertil Vallien och ett diplom från kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Årets utställning

Göteborgs stadsmuseum fick även motta föreningen Forum för utställares pris Årets utställning 2013 för ”Vi är romer”.

Priset delas i år ut för sjätte året i rad och Svenska museers pris för Årets museum för artonde året i rad.

Juryns motivering för priset som Årets museum:

Ett klassiskt stadsmuseum har fått ett brett genomslag genom modet att våga satsa stort i ett nyskapande arbete som berört och förändrat många människors vardag och breddat samhällsdebatten.

Genom att lyfta den sociala dimensionen, normperspektiv och allas historia har Rom san, ett projekt om en folkgrupp i dagens mångkulturella Sverige genomgripande förändrat museets sätt att arbeta och visar på det mervärde och den kraft ett museum kan ge och vara i lokalsamhället, för enskilda individer och för respekten för allas lika värde och rättigheter.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.