Grammy-chefen Neil Portnow tillsammans med Adele, som tog storslam på galan. Foto: TT Bild.

Grammychefen: Inte ett mångfaldsproblem

Uppdaterad
Publicerad

Att Beyoncé, återigen, blev utan pris för Årets album har de senaste dagarna resulterat i kritik mot musikgalan. Kritiker har bland annat använt sig av hastaggen #Grammysowhite.

Kritiken mot galan tillbakavisas dock från Neil Portnow, chef för branschorganisationen The Recording Academy, som delar ut musikpriserna.

– Nej, jag tror inte att det finns något mångfaldsproblem överhuvudtaget, säger han till sajten Pitchfork.

Grammy 2017

Ska premiera det bästa

Neil Portnow pekar på att den stora juryn (den omfattar flera tusen medlemmar) enbart har att premiera den bästa musiken med absolut toppkvalitet.

– Vi lyssnar inte, enligt min ödmjuka inställning, på musik utifrån frågor om kön eller etnicitet.

Följer inte efter Oscarsgalan

Efter att ha mottagit kritik mot de många vita nomineringarna inför Oscarsgalan ifjol valde filmakademin att vidta åtgärder för att ledamöterna bättre skulle spegla befolkningen i stort. Men det är inte åtgärder som amerikanska Grammy tänker kopiera, i alla fall inte rakt av.

– De kanske hade problem med det här. Vi har inte problem på samma vis, men vi arbetar alltid med att öka mångfalden bland våra medlemmar, säger Neil Portnow till Pitchfork.

Protester mot Trump

Under Grammygalan passade en del av artisterna på att protestera mot landets nya ledning. Men vad branschorganisationen bekräftar så handlar det snarare om att utbilda och informera de nyvalda politikerna om musiknäringens intressen och behov, menar Portnow.

– Vi har insett att de flesta av våra frågor är partiöverskridande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grammy 2017

Mer i ämnet