Beyoncé uppträder på Grammygalan i augusti 2014. Foto: TT

Grammygalan vill bli mer jämställd: Nominerar fler artister

Uppdaterad
Publicerad

Den prestigefyllda Grammygalan har flera gånger kritiserats för bristen på mångfald bland både nominerade och pristagare. I ett försök att få upp fler kvinnor och minoriteter på prispallen ökar nu galan antalet nominerade i de fyra största kategorier.

Från och med nästa år kommer årets album, årets låt, årets låtskrivare och bästa nya artist ha åtta nominerade i stället för fem.

”Detta skapar fler möjligheter för ett bredare erkännande i dessa viktiga kategorier och ger mer flexibilitet till de som röstar att fatta de svåra besluten om årets bästa musik” säger The Recording Academys ordförande Neil Portnow i ett uttalande.

I samband med årets Grammygala i januari riktades kritik mot Portnow efter hans uttalande om att kvinnliga musiker måste ”göra bättre ifrån sig” om de vill få ett större erkännande. Uttalandet möttes av starka protester, bland annat från stjärnor som Katy Perry och Pink, och i slutet av maj meddelade Portnow att han kommer att lämna sin post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.