Artisten Bruno Mars tog hem flest statyetter under Grammy-galan. Foto: TT/AFP

Grammy startar arbetsgrupp för att åtgärda musikbranschens ojämlikhet

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska Grammygalan skapar en arbetsgrupp för att uppmärksamma ojämlikheten i musikbranschen. Organisationen skriver i ett pressmeddelande att de ska göra allt de kan för att få bukt med branschens ojämställda förhållanden. Samtidigt ställs också krav på galachefens avgång efter ”kliva fram”-uttalandet.

Förra året plockade kvinnliga artister bara hem pris i 17 av de sammanlagt 86 kategorierna på Grammygalan i USA.

När branschtidningen Variety frågade chefen för musikpriset, Neil Portnow, varför Grammy-priset till största delen gick till män svarade han att kvinnliga artister ”måste kliva fram”.

Ett uttalande som kom att skarpt kritiseras på sociala medier och av artister som Pink, Lorde, Charli XCX och Haim.

Senare ångrade Neil Portnow det han sagt och tog tillbaka formuleringen.

”Jag är fortsatt hängiven att göra allt jag kan för att göra vår musikbransch till en bättre, tryggare och mer representativ plats för alla”, skrev han bland annat i ett uttalande efter kritiken.

Startar arbetsgrupp

Nu har Recording Academy som anordnar galan – och med densamme Neil Portnow i spetsen – presenterat planer på att skapa en oberoende arbetsgrupp med syfte att addressera den rådande ojämlikheten i musikbranschen.

Under torsdagen skickade organisationen ut ett pressmeddelande där de skriver att de kommer ”placera sig själva under mikroskop” för att utröna och tackla de sanningar som kommer fram ”oavsett vilka de är”.

De skriver även om att de nu ska göra allt de kan för att granska varje aspekt av vad organisation gör och identifiera vad de kan göra för att få bukt med branschens ojämnställda förhållanden.

Årets Grammy-gala gick av stapeln den 28 januari. R&B-artisten SZA var den kvinnliga artist som hade chans till flest priser – nominerad i fem kategorier – men hon tog inte hem en enda.

Kräver galachefens avgång

Men under veckan kom också ett öppet brev med nu över 13 tusen underskrifter där Portnows avgång krävs efter ”kliva fram”-uttalandet, skriver The Hollywood Reporter. I det öppna brevet, skrivet av ett dussin kvinnliga chefer i musikbranschen, står bland annat:

”Vi kliver fram varje dag och har gjort så under lång tid. Det faktum att du inte förstår det betyder att det är dags för dig att ta ett kliv tillbaka”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.