Den brittiska tv-serien ”Downton Abbey” har blivit en tittarsuccé, bland annat i Sverige. Det återstår att se hur mycket de grekiska tv-tittarna gillar den. Foto: Ap/Scanpix

Grekland censurerar Downton Abbey

Uppdaterad
Publicerad

Det populära kostymdramat ”Downton Abbey” har nått Grekland. Men grekerna snuvades på en kyss redan i första avsnittet.

I måndags sändes det första avsnittet av den brittiska dramaserien ”Downton Abbey” på Greklands statliga television. Men de grekiska tittarna fick inte se hela avsnittet. Kanalen The NET valde nämligen att klippa bort kyssen mellan godsets förstelakej Thomas Barrow och en hertig som är på besök.

Nu rasar grekerna i sociala medier, och landets stora oppositionsparti, Syrizapartiet, kallar den bortklippta kyssen för ”uppenbar censur” och ”en extrem homofobisk handling”. Det rapporterar BBC.

Downton Abbey

Fler hatbrott i Grekland

Det grekiska tv-bolaget förklarar sig med att de behövde följa reglerna för barnvänlig tv. Tv-representanterna påpekade även att hela avsnittet skulle sändas på tisdagskvällen, och att själva romansen mellan de två karaktärerna inte hade tagits bort.

Hatbrotten har ökat i Grekland på senare tid, samtidigt som högerextremismen breder ut sig i ett land med hög arbetslöshet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Downton Abbey

Mer i ämnet