Pearl Jams Eddie Vedder och Greta Thunberg i bandets musikvideo till låten Retrograde. Foto: Amy Harris/AP/TT, skärmdump från musikvideo

Greta Thunberg dyker upp i Pearl Jam-video

Uppdaterad
Publicerad

De amerikanska rockrävarna i Pearl Jam har släppt en ny musikvideo till låten Retrograde, där den svenska klimataktivisten Greta Thunberg dyker upp, i en delvis animerad version av sig själv.

I musikvideon, som regisserats av Josh Wakely, besöker en man en spåkvinna, som i sin kula visar framtida katastrofscenarier kopplade till klimatet. Ett översvämmat Manhattan och ett Australien i brand skymtar förbi. Till en början är spåkvinnans ansikte dolt, men senare visar det sig vara Greta Thunberg.

Thunberg har sett videon

Musikvideon skulle egentligen ha spelats in som vanligt, men övergick till att bli en mix av animering och motion capture på grund av reserestriktioner orsakade av coronaviruset, skriver NME. Greta Thunbergs ansikte fick därför klippas in på en annan skådespelare.

”Hon behövde aldrig spela in något, men bidrog med det där känslouttrycket jag var ute efter. Det var väldigt upplyftande att se ett mejl från henne i min inkorg där hon berättade att hon älskade det”, säger Josh Wakely till Variety, enligt NME.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.