David Grossman: ”Kriget gör att allt fler tystnar”

Uppdaterad
Publicerad

David Grossman fortsätter envist skriva om hoppet om fred, men känner sig allt ensammare på tidningssidorna i Israel.

Även om många kulturpersonligheter protesterade mot sommarens krig i Gaza var det också många författare i Israel som tystnade.

Det säger författaren David Grossman, aktuell med boken ”Fallen ur tiden”.

Bokmässan 2014

– Färre och färre författare vill uttrycka sina åsikter, för priset är för högt. Jag har blivit hårt attackerad i media under kriget. Och det finns till och med en slags förväntan om att kritik bör tystas i krigstid. Men jag tror att Israel är tillräckligt starkt för att tillåta olika åsikter, säger han.

”Mer och mer slutet”

Kriget skapar en förtvivlan som gör att samhället knyter sig. Och ju värre situationen blir desto mindre utrymme finns det för att släppa fram olika röster, konstaterar Grossman.

– Ett samhälle i krig blir mer och mer slutet och det finns en rädsla för att låta olika slags röster bryta fram. Men det är en farlig väg och gör att människor är beredda till mer och mer desperata handlingar för att uppnå fred.

Förlorade sin son

David Grossman förlorade själv sin son i Libanonkriget 2006, något han återkommer till i nya boken. Men han har bestämt sig för att inte låta sorgen passivisera honom och jobbar bokstavligen med rörelsen som metafor i boken.

– När något sådant händer är det lätt att se sig själv som ett offer och bli passiv inför katastrofen. Men jag vill inte vara ett offer. Man är inte dömd att vara passiv i en fruktansvärd situation utan man har möjligheten att inte samarbeta med sin förtivlan, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2014

Mer i ämnet