Josefin Johansson och Grotesco. Foto: TT

Grotesco, Josefin Johansson och Messiah Hallberg prisade på standup-galan

Uppdaterad
Publicerad

Messiah Hallberg och Josefin Johansson tog hem de prestigefyllda priserna årets manliga respektive kvinnliga komiker när Svenska Standupgalan i kväll avgjordes inför en fullsatt Stora Teatern i Göteborg.

Stora delar av den svenska humoreliten samlades på Svenska Standupgalan i kväll och en rad priser delades ut.

Josefin Johansson vann utmärkelsen årets kvinnliga komiker med motiveringen ”med en karisma som når till bakre raden på vilken teater som helst och vansinnigt roliga betraktelser är hon något så unikt som en intelligent tramsbyxa.”

Årets manliga komiker blev Messiah Hallberg, som enligt juryn ”de senaste åren seglat upp som en komiker i Elitserien med en säker scenstil och leverans av närmast amerikanska mått. Det är tight som en inrikeskabin och rör sig från högt till lågt med en vänlig självsäkerhet”.

Priset för årets media gick till Grotescos sju mästerverk på SVT.

Juryns hederspris gick till Martin Soneby som driver det lyssnarfinansierade podden AMK Morgon.

”Han är mannen som gör vad som faller honom in, enmannagardet som i med och motgång skapat Sveriges största lyssnarfinansierade radioprogram och därigenom ger unga komiker chansen att nå ut med sin humor till en stor publik”, skriver juryn i sin motivering.

Det delades också ut pris för årets nykomling, som gick till Josefin Sonck samt till årets föreställning, som gick till Johan Glans ”World tour of the world”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.