Tv-kanalen Dozjd: Inga chanser att starta upp i Ryssland igen

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina blev dödsdomen för den oberoende mediekanalen Dozjd som länge stod på barrikaderna i kampen för fria medier. En vecka efter Rysslands intåg i grannlandet höll man en sista sändning. Nu ekar Dozjds lokaler tomma på obestämd tid.

I en exklusiv intervju med Kulturnyheterna berättar Dozjds generaldirektör och grundare Natalia Sindejeva om vad hon kände den dagen och om den nuvarande situationen. 

-Jag kunde inte förstå att jag tog beslutet att stoppa kanalens verksamhet efter alla motgångar som vi stött på under de senaste åren. Det var ett mycket svårt beslut. 

Natalia Sindejeva befinner sig i nuläget utomlands och är osäker om när de återigen kan återuppta arbetet. 

-Det finns inga chanser att starta upp vår verksamhet i Ryssland just nu. Vi kan tydligt se att människor är rädda att tala fritt, folk blir förföljda och gripna. 

När den så kallade specialoperationen startade insåg man direkt att krigscensur skulle införas. Detta krig är byggt på lögner och propaganda och statskontrollerade medierna använder sig av Goebbels metoder. 

-Vi vill starta upp redaktioner utomlands där det finns ett utbrett ryskt community. Vi vill göra det i exempelvis Armenien, Georgien och Lettland för att förena dem som är på vår sida och delar våra värderingar. 

-Vladimir Romenskij som var chefredaktör samma dag då man stoppade arbetet sa i ett inspirerande tal att det är bättre att retirera nu för att komma tillbaka och segra. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.