• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Hotelliggaren Foto: Mikael Lindell Bohlin

Guide till sommarens teaterpärlor

Shakespeare i slottsruin, Peer Gynt på skånska slätten och Gardell-drama i Kungälv. Kulturnyheterna guidar dig till pärlor i sommarens teaterrepertoar.

Sommarens teatersäsong har redan satt igång så smått med föreställningar på utomhusscener i både det stora och lilla formatet. Ett säkert tecken på att sommaren har gjort sitt inträde är premiären på Fredriksdalsteatern i Helsingborg där Eva Rydberg med ensemble i år sätter upp Ray Cooneys fars ”Hotelliggaren”. Där bjuder bland annat Sussie Eriksson och Ola Forssmed på dråpliga förväxlingar i en brittisk 80-talsmiljö. 

Men sommarens premiärtätaste period är midsommarhelgen. På självaste midsommarafton bjuder bland annat Karlstad och Skillinge på teaterpremiärer. 

I Karlstad, på Ransäters Hembygdsgård, tar sig Sofia Karlsson sig an rollen som Anna i folklustspelet Värmlänningarna. Karlsson tar över rollen efter Lisa Miskovsky som spelade Anna 2016. 

”Peer Gynt” Foto: Skillinge Teater

I skånska Skillinge, på Skillinge teater, spelas också Henrik Ibsens ”Peer Gynt” på midsommarafton i en föreställning som även kommer att innehålla dans för att tolka Peers liv.   ´

Roslagsturné och klosterruin

En av de scener som har vuxit sig in i rollen som stor leverantör av sommarteater är Romateatern på Gotland vid Roma klosterruin. I år sätter de upp William Shakespeares klassiker ”En vintersaga”. Regisserar gör Maria Åberg som bland annat jobbat med The Royal Shakespeare Company i London. I rollistan återfinns bland annat Malin Arvidsson, Olle Sarri, Annika Olsson och Kim Sulocki. Premiär tisdagen den 27 juni.

För den som kommer att tillbringa sommaren i Roslagens famn finns det möjlighet att se Kullehusteaterns uppsättning av Moliéres klassiska ”Tartuffe” som turnerar i Uppland. Allt under ledning av teaterns grundare och föreställningens huvudrollsinnehavare Anne Kulle. Premiären är onsdagen den 28 juni.

Farsen dominerar – igen

Farsen brukar vara det som dominerar på svenska sommarscener – och i år är inget undantag. Några av de stora sommarscenerna som har valt att satsa på fars är: Krusenstiernsa teatern i Kalmar, Gunnebo sommarteater i Mölndal och Mellanfjärdens teater i Hälsningland.   

”Flaggan i topp” Foto: Mats Bäcker

I Kalmar är det en stjärnspäckad ensemble bestående av bland annat Robert Gustafsson, Allan Svensson och Rachel Molin som tar sig an ”Flaggan i topp”, en föreställning som spelas från den 29 juni.

På Gunnebo slott är det istället ”Spanska flugan” som gäller med Sven Melander i spetsen av ensemblen. Föreställningen har premiär den 5 juli.

”Spanska flugan” skrevs redan 1914 men på Mellanfjärdens teater har de valt en modern fransk fars från 2016 ”The Painkiller”. Där bland annat Figge Norling är en del av ensemblen. Premiär är den 5 augusti. 

”Spanska flugan”

Men det finns några teatrar som väljer att gå mot strömmen. Teater Tofta utanför Kungälv sätter upp Jonas Gardells komiska katastrofskildring ”Människor i solen” och på Sommarteater i Krapperup får Alfred Jarrys figur Kung Ubu, från 1896, en modern skepnad. Båda har premiär den 1 juli. 

För den lite yngre teaterpubliken finns det ett stort utbud på sommarscenerna. Bland annat spelar Nya folkparksteatern i Linköping en scenföreställning av den populära bokserien ”LasseMajas detektivbyrå”, som även låg till grund för julkalendern 2006. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer