Efter fem år av rykten visades scifi-dystopin Cyberpunk 2077 upp på E3, och blev snabbt en av årets snackisar. Foto: CD Projekt

Guiden: De största spelnyheterna på E3 2018

Uppdaterad
Publicerad

Från den dystopiska framtiden i Cyberpunk 2077 och efterlängtade Disney-äventyr i Kingdom Hearts 3 till traditionella blockbusters som Halo Infinite: Årets E3-mässa bjuder på ett fyrverkeri av tunga spelnyheter. Kulturnyheternas spelredaktör Joachim Sundell sammanfattar de största hittills.

Efter både läckor och tjuvstartade pr-kampanjer har årets upplaga av E3 innehållit färre överraskningar än vanligt. Samtidigt har det visats upp en hel del nytt innehåll för flera omtalade titlar:

Att kultklassikern Beyond Good & Evil fick en uppföljare efter 14 år blev förra årets mest emotionella ögonblick för såväl fans som utvecklaren Michel Ancel. I år visades mer av spelet upp, som ser ut att bli en fantasifull hybrid av Star Wars begagnade estetik och Guardians of the Galaxys blandning av humor och allvar. Men när spelet släpps är dessvärre fortfarande oklart.

Disney-äventyr och hbtq-jubel

Det kritikerrosade överlevnadsspelet Last of Us uppföljare visade gameplay-innehåll för första gången, och ser ut att bli minst lika brutalt och gripande som det känslofyllda originalet. Huvudpersonen Ellies inledande kyss med en annan ung kvinna i trailern har dessutom fått hbtq-gamers att jubla i sociala medier.

Och så fick vi se betydligt mer av Biowares kommande rymdepos Anthem, som enklast kan beskrivas som ett co-op-fokuserat Destiny med jetpacks, med release i mars nästa år. Och Disney-äventyret Kingdom Hearts 3 fick efter fem år av spekulationer ett releasedatum den 29 januari 2019.

Men E3 är inte E3 utan stora spelnyheter, här är ett urval av mässans höjdpunkter såhär långt:

Cyberpunk 2077

Foto: CD Projekt

Efter den unisont hyllade fantasy-serien The Witcher ger sig den polska utvecklaren CD Projekt nu in i framtiden. Att deras nya projekt blir Cyberpunk 2077 visste vi redan, men i år fick vi för första gången se spelet. Cyberpunk utspelar sig i den fiktiva framtidsstaden Night City, och den dystopiska skildringen i trailern påminner inte så lite om Blade Runner.

Witcher 3 var ett mästerverk i rollspelsgenren som sträckte sig över hundratals timmar. Utvecklarna är förtegna om Cyberpunk 2077:s handling, men lovar att deras nya berättelse kommer vara minst lika omfattande. Något releasedatum är fortfarande inte känt.

Devil May Cry 5

Foto: Capcom

Tentakler, demoner och oneliners: Efter åtta års frånvaro är klassiska Devil May Cry och dess demoniska invasion av verkligheten tillbaka. Av trailern att döma spelar vi denna gång inte i rollen som den ständige protagonisten Dante, utan som Nero från Devil May Cry 4.

Räkna oavsett med blixtsnabba svärdstrider, diaboliska knappkombinationer och tentakelfylld action till tonerna av japansk fantasyrock. Devil May Cry 5 släpps våren 2019.

Dying Light 2

Foto: Techland

Många med mig blev nog positivt överraskade av zombieapokalyptiska Dying Light, där du parkourklättrade fram genom en döende stad i jakt på resurser under dagarna – och flydde i vild panik under nätterna när de döda blev snabbare och du själv bytet.

Uppföljaren utspelar sig 15 år efter originalet, där överlevarna har samlats i stridande klaner. Spelarens val i interaktionen med dessa kommer förändra äventyrets gång och staden permanent. Dying Light 2 har ännu inte ett releasedatum. 

Elder Scrolls VI

Foto: Bethesda

Med Morrowind, Oblivion och Skyrims magiska världar och omfattande berättardjup har Bethesda skrivit in sig i spelhistorien som den kanske främsta leverantören av fantasyberättande. Nu står det klart att den älskade spelserien Elder Scrolls får en fortsättning.

Trailern består inte av mer än beskedet, men det har räckt för att få fansen att jubla. Det lär däremot dröja till nästa år innan vi får en inblick i vad Elder Scrolls VI faktiskt handlar om.

Fallout 76

Foto: Bethesda

Om Elder Scrolls är ena benet som Bethesdas rykte vilar på, är Fallout-serien det andra. Den kultförklarade skildringen om livet i USA efter kärnvapenkriget har över åren skapat ett charmerande och sprängfyllt universum som fortsätter locka spelare år efter år.

Fallout 76 är det senaste tillskottet, och kommer utspela sig långt före originalserien, i ögonblicket då mänskligheten för första gången träder ut ur bunkarna till ett otämjt, förintat landskap. På senare år har Bethesda börjat upprepa sig, så det krävs innovation för att Fallout 76 ska lyfta. Om möjligheten att spela tillsammans med vänner i en värld fyra gånger större än Fallout 4 räcker får vi se den 14 november.

Gears of war 5 och Halo Infinite

Kait blir den första kvinnliga huvudpersonen i ett Gears of war-spel. Foto: Microsoft

Microsofts actionflaggskepp för Xbox-konsolen stavas Halo och Gears of war. På E3 presenterades uppföljare till båda serierna, något som kan bli en stor hjälp för Xbox underläge mot konkurrenten Playstation under den pågående konsolgenerationen.

Halo Infinite var inte mycket mer än beskedet att spelet är under produktion, Gears of war 5 pekar däremot på en utveckling av GoW-universumets blandning av täta eldstrider och personliga berättelser – denna gång genom soldaten Katies sökande efter sina rötter. Gears of War 5 förväntas släppas någon gång nästa år.

Ghost of Tsushima och samurajtrenden

Foto: Sucker Punch

Samurajer och det feodala Japan var en av de starkaste trenderna på årets E3-mässa. Dark Souls-skaparna From Software presenterade sitt kommande spel Sekiro: Shadows die twice och Team Ninja bekräftade att de arbetar med uppföljaren Nioh 2. Båda spelen ser ut att göra en gotisk tolkning av den japanska historien med mardrömslik stämning, övernaturliga väsen och en (sannolikt) bestraffande hög svårighetsgrad.

Personligen fastnade jag mer för det mer realistiskt betonade Ghost of Tsushima, som följer samurajens Jin Sakais kamp för ett fritt Japan under den mongoliska invasionen 1274. Otroligt stämningsfulla miljöer parat med nervkittlande svärddueller borgar för en minnesvärd spelupplevelse, om bara berättelsen håller. Något releasedatum presenterades dessvärre inte.

Super Smash Bros Ultimate

Foto: Nintendo

Sist men aldrig minst bland E3:s stora presskonferenser var Nintendo, vars huvudnyhet i år var ett nytt Super Smash Bros. Deras slogan ”Everyone is here” håller vad den lovar: Super Smash Bros Ultimate kommer innehålla samtliga karaktärer från spelserien – vilket innebär att Mario, Donkey Kong, Sonic och många, många fler kommer drabba samman i det populära partyspelet, som släpps den 7 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.