Anna Serner är vd för Svenska filminstitutet. Foto: Per Myrehed och TT

Guldbaggen öppnar för mångfaldskrav i kategorin bästa film

Uppdaterad
Publicerad

Oscarsgalan har infört mångfaldsregler för att en film ska kunna tilldelas pris för bästa film. Nu kan Guldbaggen kan ta efter.

– Vi kan inspireras och göra reglerna ännu lite bättre, säger vd Anna Serner.

Svenska filminstitutet vill sätta sig ner med filmbranschen för diskutera ett krav på mångfald för de filmer som nomineras till Guldbaggen för bästa film.

– Det kan handla om vilka berättelser som berättas, vem som spelar rollerna och vem som står bakom kameran. Vi tycker att det måste ske en förändring och vill ta upp det på nästa möte med branschen, säger Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet.

Gäller skådespelare och handling

De nya Oscarsreglerna innefattar fyra olika mångfaldskrav som en film kan innehålla för att bli vald.

Det handlar bland annat om mångfald bland skådespelare eller att filmens handling kretsar kring kvinnor, etniska minoriteter, hbtq-personer eller personer med funktionsnedsättningar.

Kraven innefattar även mångfald bland produktionspersonal och i marknadsföring.

Filmens producent behöver tillmötesgå minst hälften av kraven för att kunna nomineras till galans tyngsta pris, det för bästa film. Mångfaldskraven ska slussas in gradvis och träda i kraft fullt ut vid galan 2024.

Serner: ”Måste skapa förändring”

Anna Serner tycker att Oscarsgalans nya krav är inspirerande men befarar att de blir tandlösa.

– Oscarsgalans regler är utformade så att alla filmer som vunnit kategorin de senaste 15 åren hade klarat sig. Nya kriterier måste skapa förändring, annars blir det mest en byråkratisk sak.

Hon utesluter inte att Guldbaggen skulle kunna formulera ett skarpare regelverk men vill inte precisera närmare hur det kan komma att se ut.

Riskerar det inte att bli politisk styrning av vad som är kvalitet?

– Det är ett väldigt vanligt argument mot all typ av förändring. Man måste ha med sig det, men jag tycker inte att belöning alltid är samma sak som styrning. Det handlar om belöning, inspiration och incitament.

Anna Serner vill inte ge någon prognos kring när ett nytt regelverk skulle kunna vara på plats.

– Vi tar som sagt upp det i nästa möte med branscen. Men det kommer inte få genomslag till Guldbaggen nu i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.