Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bong Joon Hos film Parasit vann pris för bästa film på Oscarsgalan 2020. Arkivbild. Foto: Chris Pizzello/TT

Nya mångfaldskrav för Oscargalans bästa film

Uppdaterad
Publicerad

Snart gäller nya regler för filmskapare som vill kamma hem en Oscarsstatyett för bästa film. Amerikanska filmakademin inför mångfaldskrav i galans tyngsta kategori från och med 2024.

Den amerikanska filmakademin har meddelat nya mångfaldsregler för att en film ska kunna tilldelas Oscarsgalans tyngsta pris, bästa film. Reglerna kommer gradvis att införas under 2022 och 2023, för att från och med 2024 gälla helt. Det rapporterar flera amerikanska tidningar.

Amerikanska filmakademin har satt upp en lista med fyra olika delar på mångfaldskrav som en film kan innehålla för att bli vald – men producenten behöver bara tillmötesgå hälften av kraven.

Påverkar skådespelare

Den första delen går in på mångfald bland skådespelare. Där måste antingen en huvudroll eller en viktig biroll spelas av någon från en underrepresenterad etnisk minoritetsgrupp – alternativt att minst 30 procent av alla skådespelare i de mindre rollerna är kvinnor, personer som tillhör etniska minoriteter, hbtq-personer eller personer med funktionsnedsättningar.

Ett tredje sätt att uppfylla kravet är att handlingen kretsar kring kvinnor, etniska minoriteter, hbtq-personer eller personer med funktionsnedsättningar.

Tidigare kritik

De andra tre delarna handlar om mångfald inom ledarskapet, personalen och marknadsföringen.

”Vi tror att de här inkluderingsstandarderna kommer att vara en katalysator för en långvarig och viktig förändring i vår bransch”, säger Amerikanska filmakademins David Rubin och Dawn Hudson i ett uttalande, enligt Deadline.

Det här är Oscarsgalans tydligaste ställningstagande för mångfald. De har tidigare kritiserats med hashtaggen #Oscarssowhite för att inte ta frågan på allvar.

De nya mångfaldsreglerna kommer inte att påverka någon av de andra kategorierna. Inte heller den kommande galan, som har flyttats fram till den 25 april till följd av coronapandemin, påverkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer