Filminstitutets vd Anna Serner. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Guldbaggen vill se könsneutrala priser: ”Det är målet”

Uppdaterad
Publicerad

Berlins filmfestival har meddelat att de skrotar uppdelningen mellan män och kvinnor i kategorierna bästa skådespelare och bästa biroll. Svenska Guldbaggen vill gärna följa efter.

– Det är målet och en levande fråga hos oss, säger Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet.

Nästa år kommer Berlins filmfestival dela ut sitt pris Silverbjörnen för ”bästa huvudroll” och ”bästa biroll”.

Ingen ”bästa manliga...” eller ”bästa kvinnliga...” alltså.

Beslutet ska uppfattas som ”en signal till filmindustrin om ett mer genuskänsligt tänkande”, sade arrangörerna i förra veckan.

”Uppdelningen känns omodern”

På svenska filmgalan Guldbaggen finns uppdelningen mellan könen kvar. Men ambitionen är att ta bort den.

-  Det är målet och en levande fråga hos oss. Uppdelningen känns väldigt omodern, säger Anna Serner, vd för SFI som arrangerar Guldbaggen.

Riskerar att slå tillbaka på kvinnorna

Men förändringen lär dröja.

Anna Serner poängterar att Sverige jämfört med Tyskland är ett litet filmland, och så länge som det skrivs fler huvud- och biroller för män så riskerar könsneutrala priskategorier slå tillbaka på kvinnorna, tror hon.

– Då finns en stor risk att det bara är män som kommer få Guldbaggar. Om 75 av 100 roller spelas av män lär priserna i 75 procent av fallen gå till män. Det skulle också vara omodernt.

Svårt att säga när det blir

För att SFI ska kunna införa könsneutrala Guldbaggar måste man alltså få till en mer jämställd filmbransch, menar Anna Serner.

– Vi jobbar jätteintensivt med en bredare representation. Målet är som sagt absolut att slå ihop kategorierna, men det är svårt att säga när det blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.