Baran Rasoulof tar emot Guldbjörnen i sin pappa Mohammad Rasolufs ställe. Hon har också en av rollerna i filmen. Foto: Ronald Wittek /EPA

Guldbjörnen till iransk film om dödsstraff

Uppdaterad
Publicerad

”There is no evil” av Mohammad Rasoulof vinner Guldbjörnen på Berlins filmfestival. Filmen skildrar fyra olika berättelser om dödsstraffets konsekvenser i Iran.

Den iranske regissören Mohammad Rasoulof var själv inte på plats för att emot filmfestivalens finaste, då han har belagts med utreseförbud av Iran.

Guldbjörnen mottogs i stället av hans dotter Baran Rasoulof, som även har en roll i filmen.

-Jag är överväldigad och glad för det här priset, men samtidigt ledsen över att filmskaparen inte kunde vara här i kväll. Så å hela filmteamets vägnar säger jag: Det här är för honom, sade hon från scenen.

Moraliska dilemman

I ”There is no evil” utforskar Mohammad Rasoulof dödsstraffet i Iran genom att skildra vilka moraliska dilemman personer som har utsetts att utföra avrättningar ställs inför.

Juryns ordförande, den brittiske skådespelaren Jeremy Irons, har beskrivit filmen som ”fyra berättelser som visar hur en auktoritär regim drar in vanligt folk i omänsklighet”.

Abortresa från Pennsylvania

Silverbjörnen, juryns stora pris, tilldelades ”Never rarely sometimes always” av den amerikanska regissören Eliza Hittman. Filmen, som kretsar kring en tonårstjej som tvingas resa från Pennsylvania till New York för att utföra en abort, har hyllats av kritiker och var inför filmfestivalen en av de stora favoriterna.

Sydkoreanske Hong Sangsoo prisades även han med en Silverbjörn, i kategorin bästa regi, för sin film ”The woman who ran”.

Vinnare i urval

Guldbjörn bästa långfilm: ”There is no evil” av Mohammad Rasoulof

Silverbjörn juryns stora pris: ”Never rarely sometimes always” av Eliza Hittman

Silverbjörn bästa regi: Hong Sangsoo för ”The woman who ran”

Silverbjörn bästa kvinnliga skådespelare: Paula Beer, ”Undine”

Silverbjörn bästa manliga skådespelare: Elio Germano, ”Hidden away”

Silverbjörn bästa manus: Damiano och Fabio D'Innocenzo, ”Bad Tales”

Silverbjörn för enastående konstnärligt bidrag: Jürgen Jürges för fotot till ”DAU. Natasha”

Silverbjörn, specialpris för den 70:e filmfestivalen i Berlin: ”Delete History” av Benoît Delépine och Gustave Kervern

Guldbjörn för bästa kortfilm: ”T” av Keisha Rae Witherspoon

Silverbjörn juryns pris för bästa kortfilm: ”Filipiñana” av Rafael Manuel

Källa: 70:e Berlinalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.