Sofia Coppola och Nicole Kidman på plats i Cannes 2017. Foto: AP/TT

Cannes 2017: Här är alla vinnarna

Uppdaterad
Publicerad

Medan Ruben Östlund kammade hem festivalens finaste pris hedrades några av filmvärldens största namn: Sofia Coppola mottog som andra kvinnan någonsin priset för bästa regissör, Mohammad Rasoulof fick juryns Un certain regard och Nicole Kidman prisades med festivalens specialpris för att fira 70-årsjubileet.

Det blev en svensk sensation som stängde den anrika filmfestivalen i Cannes 2017, när Ruben Östlund mottog Guldpalmen för ”The square” på söndagen. Det är första gången på 66 år som en svensk regissör tar emot ett av filmvärldens finaste priser.

LÄS MER: Östlund fick stående ovationer

Filmfestivalen i Cannes 2017

Ett annat historiskt ögonblick blev Sofia Coppolas pris för bästa regissör för ”The beguiled”, vilket är andra gången någonsin som priset går till en kvinna, där det var 56 år sedan sist.

Överhuvudtaget är det ovanligt att festivalen uppmärksammar kvinnliga regissörer – Coppola var den fjärde kvinnan som nominerades i regissörskategorin i festivalens historia.

Nicole Kidman i fokus

Sofia Coppola var själv inte närvarande på prisutdelningen, men tackade i ett meddelande sin far Francis Ford Coppola för att ha lärt henne hantverket, sin mor Eleanor Coppola för allt sitt stöd och regissören Jane Campion ”för att du har varit en förebild och stöttat kvinnliga filmskapare”.

”The beguiled” har bland andra Kirsten Dunst, Elle Fanning och Nicole Kidman. Kidman var även den stjärna som hade störst närvaro på Rivieran i år: Den australiensk-amerikanska skådespelerskan medverkade i fyra av festivalens filmer, och mottog på söndagen Cannes hederspris som delades ut i samband med 70-årsjubileet.

Politisk regissör prisades

Andra stora vinnare 2017 var Mohammad Rasoulof och Robin Campillo. Den iranske regissören Rasoulof mottog ”Un certain regard” för ”A man of integrity”, ett drama om en iransk man som vägrar ge vika för landets korruption. Rasoulof har dömts till 20 års arbetsförbud i Iran för sina politiska filmer och är för närvarande fri mot borgen efter att ha dömts till fängelse för sitt filmskapande.

– Jag älskar Iran, men det är en alkoholiserad fader. Ibland slår det mig, sa Mohammad Rasoulof när han tog emot priset.

LÄS MER: Mohammad Rasoulof har fått sitt pass tillbaka

Robin Campillo tilldelades Grand Prix-priset, festivalens främsta ära efter Guldpalmen, för aidsdramat ”120 beats per minute”.

Diane Kruger mottog priset för bästa kvinnliga skådespelare för ”Aus dem nichts”, medan Joaquin Phoenix vann priset för bästa manliga skådespelare för sina insatser i ”You were never really here”.

Alla pristagare

Guldpalmen

Ruben Östlund – ”The square”

Jubileumspriset – Cannes 70 år

Nicole Kidman

Grand prix

Robin Campillo – ”120 beats per minute”

Bästa regissör

Sofia Coppola – ”The beguiled”

Bästa manliga Skådespelare

Joaquin Phoenix – ”You were never really here”

Bästa kvinnliga skådespelare

Diane Kruger – ”Aus dem nichts”

Jurypriset

Andrey Zvyagintsev – ”Loveless”

Bästa manus

Yorgos Lanthimos och Efthimis Filippou – ”The killing of a sacred deer”

Lynne Ramsay – ”You were never really here”

Guldpalmen – kortfilm

Xioa Cheng Er yue – ”A gentle night”

Un certain regard

Mohammad Rasoulof – ”A man of integrity”

Camera D'or

Léonor Serraille – ”Jeune Femme”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2017

Mer i ämnet