Foto: TT

Jessica Chastain: ”Obehaglig kvinnosyn i Cannesfilmer”

Uppdaterad
Publicerad

Under en presskonferens efter prisutdelningen i Cannes kritiserade jurymedlemmen Jessica Chastain kvinnosynen i festivalfilmerna. – Ärligt talat var den väldigt obehaglig, sa den amerikanska skådespelaren.

Den amerikanska regissören Sofia Coppolas regipris för ”The beguiled” var det andra i ordningen som gick till en kvinna i kategorin under Cannesfestivalens historia – och Coppola var den fjärde kvinnan som överhuvudtaget nominerats i regissörskategorin.

Läs mer: Cannes 2017: Här är alla vinnarna

Filmfestivalen i Cannes 2017

Bristen på kvinnor såväl bakom som framför kameran uppmärksammades också av den amerikanska skådespelaren Jessica Chastain under en presskonferens efter festivalens prisutdelning – då hon delade ut en känga till kvinnoskildringarna i tävlingsfilmerna, enligt The Independent.

”Det var väldigt obehagligt”

Chastain, som tillsammans med bland andra den tyska regissören Maren Ade, Agnes Jaoui, Will Smith och Pedro Almodovár satt i årets jury, berättade under presskonferensen hur hon chockats av den dåliga kvinnosynen i festivalens filmer.

– För första gången i mitt liv har jag sett 20 filmer under 10 dagar och det jag verkligen kommer att bära med mig efter den här upplevelsen är den kvinnosyn som skildras i dessa. Ärligt talat var det väldigt obehagligt. Det fanns en del undantag, men jag var förvånad över hur kvinnor skildras på film.

Efterlyste fler kvinnliga regissörer

Under presskonferensen uppmanade också Jessica Chastain filmindustrin att släppa in fler kvinnliga regissörer för att förändra perspektiven i de filmer som produceras.

– Om vi hade fler kvinnliga historieberättare hoppas jag att vi skulle se fler av de kvinnor jag möter i mitt dagliga liv. De ägnar inte sina liv åt att bara reagera på de män som rör sig kring dem – de har sina egna åsikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2017

Mer i ämnet