Ruben Östlund: Ny film ”attack på modevärlden”

Uppdaterad
Publicerad

Cannesvinnaren Ruben Östlunds nya film handlar om en manlig fotomodell som håller på att tappa håret. – Det är en liten attack på modevärlden och på hur utseende och ekonomi är väldigt tätt sammankopplade, berättar regissören för Kulturnyheterna.

Vinnaren av årets Guldpalm, Ruben Östlund, är i dag på väg till den sydfranska staden Grasse för lite välbehövlig semester efter en intensiv Cannesfestival – och gårdagens segerfirande.

Men efter några lediga dagar är det dags att fortsätta inspelningen av den nya filmen Triangle of Sadness – som handlar om det nära sambandet mellan utseende och pengar, berättar regissören för Kulturnyheterna.

Filmfestivalen i Cannes 2017

– Det är ett begrepp som kommer från plastikkirurgin. Min flickvän berättade att en plastikkirurg hade sagt till hennes kompis : ”I can see you have a triangel of sadness – I can fix that in 15 minutes with botox. ” Så det är en liten attack på modevärlden och hur utseende och ekonomi är väldigt tätt sammankopplade.

Enligt Ruben Östlund kretsar historien i den nya filmen, som är ett slags satir över den utseendefixering som råder inom modevärlden, om en manlig modell som börjar tappa håret.

– Han börjar bli tunnhårig, och har lite svårt att förvalta sin karriär. Och det är när ens värde och ens ekonomi är väldigt beroende av utseendet som jag tänkte att jag skulle undersöka.

”Trivs inte i LA”

Och trots att han nu har tagit hem en av filmvärldens mest eftertraktade priser är en flytt till Hollywood inget som lockar, berättar Ruben Östlund.

– Jag trivs inte så bra i LA. Jag tycker att det sätt de tänker kring film och producerar film inte stämmer överens med det sätt jag vill jobba på. Jag kommer att fortsätta att producera tillsammans med Erik Hemmendorff.

Årets Guldpalmvinnare hoppas istället att gårdagens vinst kan leda till ett piggare filmklimat i Sverige – och att nya talanger kan lockas till branschen.

Läs mer: Ruben Östlunds nya film tävlar om Guldpalmen i Cannes

– Personligen är det naturligtvis så att man blir etablerad på den här arenan. Men jag hoppas ju också att det här ska leda till att man inspirerar filmskapare i Sverige och att vi kan få till ett vitalt filmklimat i Sverige. Att vi attraherar nya personer som är vitala och som också blir intresserade av att göra film, berättar Ruben Östlund för Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2017

Mer i ämnet