Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rädda – eller låta verken förstöras? Det är frågan för kulturinstitutioner som måste förbereda sig för scenariet att ett krig skulle bryta ut. Se hur de tänker på Nationalmuseum och Vasamuseet i klippet. Foto: TT/SVT

Svenska museer övar på att skydda konstskatter vid krig

Uppdaterad
Publicerad

Att förstöra eller stjäla fiendens kulturarv är en uråldrig del av krigföringen. I Ukraina har Ryssland medvetet riktat in sig på museer, kyrkor och annat som har betydelse för den ukrainska nationalkänslan. På Sveriges museer pågår just nu ett intensivt arbete för att skydda landets kulturskatter vid krig.

Regeringen har gett Riksantikvarieämbetet i uppdrag att planera för ett kulturskyddsråd som ska stärka till exempel museers förmåga att hantera en krigssituation. Och i september höll Riksantikvarieämbetet en beredskapsövning med 23 av landets museer i att hantera en akut situation som hotar samlingarna.

Endast liten del kan evakueras

Många museer har mycket stora samlingar. Historiska museet har tio miljoner föremål, Nationalmuseum 700 000. Endast en liten andel skulle gå att evakuera till en säker och hemlig plats någonstans i Sverige.

Objekt som har betydelse för den svenska nationalstaten har prioriterats traditionellt, de kan vara särskilt intressanta för en fiende att förstöra eller röva bort. I teorin skulle därför en tavla av Carl Larsson prioriteras framför till exempel en Rembrandt. Men i praktiken måste dock ett objekts betydelse för världsarvet vägas in.

Se hur Nationalmuseum och Vasamuseet resonerar kring kulturskatterna i klippet ovan.

FAKTA: SÅ SKA KULTURARVET SKYDDAS OM KRIGET KOMMER

Haag-konventionen från 1954 slår fast att kulturegendom är skyddad i händelse av krig. Att förstöra, stjäla eller beslagta kulturegendom är ett folkrättsbrott.

Enligt förordningen (1993:243) om undanförsel och förstöring ska kultur- och arkivmyndigheter planera för hur samlingarna ska evakueras – eller förstöras.

Regeringen avser tillsätta ett nationellt kulturskyddsråd för att stärka skyddet för kulturarvet i händelse av krig.

MSB beräknar att den eftersatta planeringen för skydd av kulturarv i krig kräver insatser till en kostnad av över 1 miljard fram till 2030.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.