Vid årsskiftet hade över 200 personer påstått sig vara de rättmätiga arvtagarna av olika verk som Gurlitt förvarat i sin lägenhet. Foto: TT

Gurlitts kusin vill lägga vantarna på nazistkonsten

Uppdaterad
Publicerad

Den avlidne konstsamlaren Cornelius Gurlitt blev känd för omvärlden 2012 då det upptäcktes att han bevarat omkring 1.300 konstverk, de flesta stulna av nazisterna under andra världskriget, i sin lägenhet i München. Verken testamenterades till ett schweizisk museum, något som Gurlitts kusin nu försöker stoppa.

Uta Werner, kusin till den tyske konstsamlaren har överklagat den dom som nekar hennes prövning av Gurlitts testamente, rapporterar AP.

Kort före sin död ska Gurlitt ha kommit överens med tyska myndigheter om att försöka spåra konstverkens rättmätiga ägare. Men Gurlitts ilska över myndigheternas agerande – de ska bland annat ha konfiskerat verken – ska ha lett till att han ändrade i testamentet och gav verken till konstmuseet Bern.

Konstfyndet i München

Målet fortsätter

Museet har tidigare meddelat att de är beredda att ta emot samlingen, som bland annat innehåller ovärderliga verk av Pablo Picasso, Henri Matisse och Marc Chagall. Detta trots varningar om stämningsansökningar då det är många som anser sig ha rätt till tavlorna.

Domstolen i München som har hand om målet meddelade under tisdagen att en domare nu kommer överväga huruvida man kommer korrigera domen som nekar prövning av testamentet, eller lämna över Uta Werners överklagande till högre instans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konstfyndet i München

Mer i ämnet