Över 1400 konstverk fanns i Gurlitts samling. Foto: AP Bild

Nazi-konstsamlare lämnade testamente

Uppdaterad
Publicerad

Den nyligen avlidne Cornelius Gurlitt, som förvarat stulen konst värd över 1 miljard euro, har testamenterat allt konst till en institution utanför Tyskland.

Den 81-årige konstsamlaren som blev känd för omvärlden förra året då det upptäcktes att han bevarat 1400 konstverk, de flesta stulna av nazisterna under andra världskriget, i sitt hem i München. Bland annat innehöll samlingen verk av Picasso, Monet och Mattisse.

Värdet på samlingen är inte helt fastställt men uppskattas till minst ett två-siffrigt antal mijoner euro, det skriver SvD. Gurlitts far var Adolfs Hitlers konstsamlare, vilket är skälet till hans stora samling.

Konstfyndet i München

Uttryckt en önskan om att samlingen ska hållas samman

Nu bekräftar tyska medier att Gurlitt hade ett testamentet i vilket han skänker all konst till ett museum utanför Tyskland – sannolikt i Österike, det uppger BBC . Enligt uppgifter från hans testamente så ska han också ha uttryckt en önskan om att samlingen ska hållas samman. Och att den del av samlingen som inte misstänks vara stulen konst från andra världskriget inte ska tillfallas hans släktingar.

Men testamentet ska inte ändra den överenskommelse som Gurlitt har gjort med tyska staten och delstaten Bayer som innebär att konsten ska återlämnas till sina rättmättiga ägare, eller till deras släktingar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konstfyndet i München

Mer i ämnet