Gwyneth Paltrow grundade Goop. Foto: AP/TT

Gwyneth Paltrows livsstilssajt betalar 1,3 miljoner för falska hälsopåståenden

Publicerad

Skådespelaren Gwyneth Paltrow är grundare till sajten Goop – ett nätbaserat livsstils- och hälsomagasin och försäljare av produkter. Nu har Goop gjort upp i godo med en distriktsåklagare i USA och går med på att betala 1,3 miljoner kronor bland annat för att ha påstått att vaginala jadeägg kan balansera hormoner utan att ha några vetenskapliga belägg för detta.

Distriktsåklagaren i amerikanska Santa Clara lämnade in en stämningsansökan mot Goop för att livsstilsimperiet inte kunnat belägga påståenden om tre av sina produkter: ett jadeägg, ett rosenkvartsägg och blomolja.

De bägge äggen ska enligt sajten föras in i slidan och påstås kunna ”balansera hormoner, reglera menscykeln, förhindra framfall och förbättra kontrollen över urinblåsan”. Blomoljan, som döpts till ”Inner judge flower essence blend”, kan blandas i bad eller drickas och påstods kunna bota depression.

Inget stöd i vetenskapen

Distriksåklagaren skriver att påståendena om produkterna ”inte stöds av pålitliga, vetenskapliga källor”.

Nu har företaget gjort upp i godo och erbjuder sig att ge missnöjda kunder pengarna tillbaka och har gått med på att betala 145 000 dollar, motsvarande cirka 1,3 miljoner kronor, i straffavgift.

”Goop är ett forum där man kan dela med sig av sina åsikter och erfarenheter av olika produkter, som till exempel jadeägget”, skriver en företrädare för företaget till nyhetsbyrån Bloomberg och fortsätter:

”Men ibland ser lagen på dessa utlåtanden som marknadsföring, som måste nå upp till vissa krav”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer