Jennifer Lawrence Foto: Joel Ryan/TT

Han hackade kändiskonton – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Hackaren som snokade upp ett stort antal Hollywood-kändisars lösenord för att komma åt personlig information och bilder har dömts till fängelse i 18 månader. Jennifer Lawrence och Rihanna finns bland de utsatta.

Genom att skicka falska mejl från Apple och Google, och därefter stjäla användarnamn och lösenord kunde den 36-årige mannen komma åt ett stort antal Hollywood-kändisars personliga information, däribland nakenbilder – bilder som senare spreds online.

Riktad hackerattack

Det var i augusti 2014 som personliga bilder av olika skådespelare, sångare och andra välkända kvinnor släpptes till allmän beskådan. Kritik riktades mot Apple för att ha bristande säkerhet kring privat information som laddas upp på företagets molntjänst iCloud. Något som Apple sedemera besvarade med att de blivit utsatta för riktade hackerattacker mot användarnamn, lösenord och säkerhetsfunktioner, skriver The Guardian.

Hundratal utsatta

Sammanlagt blev över ett hundratal personer, ofta med anknytning till nöjesindustrin utsatta. Bland annat Hollywoodskådisarna Jennifer Lawrence och Aubrey Plaza, samt sångerskorna Rihanna och Avril Lavigne.

I våras erkände 36-åringen att det var han som låg bakom nätfisket. Nu har han dömts till 18 månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.