Tarik Saleh och Fares Fares Foto: Christine Olsson/TT

”Hade Fares inte blivit nominerad hade jag sprungit ut i ilska”

Uppdaterad
Publicerad

Hade skådespelaren Fares Fares inte nominerats till Bästa manliga huvudroll – skulle regissören Tarik Saleh reagerat som Danny Saucedo gjorde när Loreen vann Melodifestivalen 2012.

– Jag hade satt på mig en självlysande pyjamas och sprungit ut i ilska, säger han.

The Nile Hilton incident – filmen med en handling baserad på det uppmärksammade mordet på en libanesisk sångerska några år före revolutionen i Egypten, är nominerad till åtta guldbaggar. Näst flest i startfältet, efter filmen Borg som är nominerad till tio.

Två av nomineringarna är Bästa regi – av Tarik Saleh, och Bästa manliga skådespelare, för Fares Fares porträtt av polisen Noredin Mostafa. De två är vänner privat sedan lång tid tillbaka.

– Känslan av att göra en grej med en grupp vänner som blir bra och uppskattas av andra – det ska man prova på om man inte har gjort det. Det är kul, säger Tarik Saleh efter presskonferensen.

– Det här är inte bara en film, det är bortom ett äventyr. Någonting vi gjorde tillsammans och som gjorde att vi nästan strök med…

”Hade nästan varit värt det”

Fares Fares filmår 2017 har varit internationellt. Bland annat genom arbete med amerikanska tv-serien Westworld.

– Hade Fares inte blivit nominerad så hade jag reagerat som Danny Saucedo när han förlorade mot Loreen. Jag hade satt på mig en självlysande pyjamas och sprungit ut i ilska, säger Tarik Saleh.

– Det hade jag i och för sig velat se. Det hade det nästan varit värt att inte bli nominerad för, säger Fares Fares.

– Men för mig var det givet att Fares skulle bli nominerad, säger Tarik Saleh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.