Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det omdiskuterade Harry Potter-spelet: ”Rowlings beteende är en jättesorg”. Foto: Press/ TT

Hajpat Harry Potter-spel i blåsväder: Fansen saboterar

Uppdaterad
Publicerad

Nya spelet ”Hogwarts legacy” lockar rekordmånga – men är samtidigt utsatt för bojkott av fans som vill markera mot Harry Potter-författaren J.K. Rowlings uttalanden om transpersoner.

”Hogwarts legacy” är ett actionrollspel där du får chans att flytta in i trollkarlsskolan på allvar. Spelet har fått fina recensioner och har redan lockat storpublik när det strömmats på spelsajten Twitch.

Samtidigt pågår en het diskussion om lämpligheten i att överhuvudtaget befatta sig med nya Harry Potter-produkter. Att författaren inte varit med i utvecklingen av spelet verkar spela mindre roll.

– Kritiken handlar i mångt och mycket om J.K. Rowlings transfoba uttalanden de senaste åren. Folk vill inte stötta henne och ge henne ännu mer pengar och inflytande, säger speljournalisten Anton Vretander.

”En sorg för många”

De senaste åren har Rowling fått mycket skäll för hur hon uttrycker sig om transpersoner: nedvärderande, raljant och farligt, tycker författarens kritiker.

– Hon har blivit ansiktet utåt för en slags transexkluderande radikalfeminism, säger Gabrielle de Bourg, metodutvecklare på spelkulturförbundet Sverok.

Harry Potter har tidigare haft en uppburen ställning inom HBTQ-rörelsen men har tappat i status efter Rowlings engagemang i transfrågor.

En sorg för många, säger Gabrielle de Bourg.

– För sena 80-talister och 90-talister har Harry Potter varit extremt viktigt. Man har upptäckt sin identitet genom böckerna: de handlar om acceptans för det annorlunda och om att hitta en ny familj. Teman som väldigt många HBTQ-personer känner igen sig i.

Nu tävlar fans i kreativa sätt att sänka författaren. På Tiktok täcks J.K. Rowlings namn över på bokomslagen, andra försöker sabotera spelet genom att sprida hur det slutar.

– Man uppmanar varandra att inte köpa nya böcker, merchandise eller se de nya filmerna, säger Gabrielle de Bourg.

”Ska vara ett spel för alla”

Speltillverkarna Avalanche Software har meddelat att en av karaktärerna i ”Hogwarts legacy” faktiskt är transperson. Huruvida det är ett försök att förekomma kritiken eller ska ses som ett ställningstagande emot J.K. Rowling är oklart.

Avalanche Software vill inte ställa upp på en intervju med Kulturnyheterna.

– De har sagt att det ska vara ett spel för alla. Men många tycker att det är ett lite taskigt försök att tysta motståndet. Ett ogenuint försök att framstå som accepterande, säger Anton Vretander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.