Recension: Omdebatterade spelet ”Hogwarts legacy” lever upp till hajpen

Uppdaterad
Publicerad

”Hogwarts Legacy” är en förtrollad värld av magiska bestar och hemliga skatter. Ett av årets största släpp som nästan överskuggats av kontroversen kring ”Harry Potter”-författaren J.K. Rowling, skriver Kulturnyheternas spelkritiker Kristoffer Viita.

Sedan några år tillbaka har J.K. Rowling anklagats för transfobi. Författaren har inte medverkat i utvecklingen av ”Hogwarts Legacy”, men aktivister och tidigare fans har uppmuntrat till en bojkott av spelet. Spelforum har bannlyst diskussioner och vissa spelsajter har begränsat sin rapportering.

Det återstår att se om det här påverkar försäljningen. Medialt har kontroversen delvis överskuggat hajpen, men Harry Potter som varumärke kan vara för stort för att bli cancelled.

spelrecensioner

Den som funderar på att att köpa ”Hogwarts legacy” gör bäst i att läsa på och bilda sig en egen uppfattning.

Spelet är ett mäktigt action-RPG som är imponerande trogen mytologin och framförallt stämningen i böckerna. Slåss mot en mörk trollkarl, flyg på en hippogriff eller bara chilla och blanda häxbrygd i din kittel. Hogwarts med omnejd är en massiv öppen värld, rik på magi och variation med hemliga gångar och stor frihet att utforska.

Handlingen är en prequel och utspelar sig någon gång på 1890-talet. Spelaren blir antagen som en femteårselev till Hogwarts skola för häxkonster och trolldom, och likt den unge Harry Potter bär din karaktär på dolda magiska förmågor.

Efter en prolog där du jagas av ondskefulla vättar och drakar blir skolstarten också intensiv, när du springer runt mellan olika klassrum för att lära dig trollformler och försvarar dig mot nya monster.

Manus till äventyret är inte helt fulländat och det blir ibland plågsamt robotaktigt när huvudpersonen själv talar.

En annan svaghet är att dialogvalen, som ger valen mellan artig eller uppkäftig attityd i mötet med spelets andra karaktärer, ofta verkar resultera i samma svar. Det är också svårt att märka någon effekt av spelarens val mellan Gryffindor eller Slytherin, vilket gör att rollspelselementet kan framstå som lite underutvecklat.

Själva spelbarheten är det däremot inget fel på, med ett smidigt stridssystem, pedagogiska menyer och generöst erfarenhetssystem. Alla magiska bestar erbjuder också en solid utmaning, trots att trollstavens många funktioner ständigt behöver uppdateras.

Spelets stora styrka ligger ändå främst i Hogwarts atmosfär, som faktiskt ser ut och känns mer levande än i filmserien.

”Hogwarts Legacy” från Portkey Games

Betyg: 4 av 5

Releasedatum: 10 februari 2023

Plattformar: PlayStation 5, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox Series X and Series S, Xbox One, Microsoft Windows

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

spelrecensioner

Mer i ämnet