Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur bra är egentligen det hajpade actionrollspelet ”Starfield”? Se hela Kristoffer Viitas recension i klippet. Foto: Bethesda Game Studios

Spelrecension: ”Starfield” av Bethesda Game Studios

Uppdaterad
Publicerad

Det löjligt efterlängtade actionrollspelet ”Starfield” lever upp till hajpen, med existentiell action i oändliga världar — men det har en frustrerande begränsning, tycker spelkritiker Kristoffer Viita.

Spelutvecklaren och distributören Bethesda ligger bakom älskade spel som ”Skyrim” och ”Fallout 4” — något som skruvat upp förväntningarna på ”Starfield” till stratosfäriska nivåer.

Spelet har tagit tio år att färdigställa och utspelar sig år 2330. Människan erövrat stjärnorna och Vintergatan är full av skrupelfria legoknektar, prisjägare och olika arméfraktioner som bibehåller en skör fred. Referenser till filmer som ”Starship troopers”, ”Interstellar” — samt spel som ”Mass effect” och ”Star Wars: Knights of the old republic” ligger nära till hands.

spelrecensioner

Efter en vision lånad från ”2001: Ett rymdäventyr” blir din spelfigur galaktisk äventyrare och går under täckmantel hos råbarkade rymdpirater.

Huvudkampanjen är linjär, men nihilistiskt rolig och välspelad. Ändå framstår den nästan som en parentes till ett enormt antal sidouppdrag och de (bokstavligen) tusen planeter som finns att utforska. Vem du allierar dig med, hugger i ryggen eller lämnar att dö är beroende på din moraliska kompass.

De olika karaktärsvalen gör också omspelsmöjligheterna svindlande. Din yrkesinriktning kan skifta från exempelvis monsterjägare, gangster, kock eller professor och ge väsensskilda spelupplevelser. Vissa personlighetsdrag är fördelaktiga och begränsande på olika sätt. Introvert? I så fall klarar du dig bra ensam, men har svårt att samarbeta.

Myriaden av möjligheter gör ”Starfield” komplicerat i början, men det är en investering som ger en massiv utdelning. Särskilt för den som tar sig tid att förlora sig i stjärnorna utan att rusa igenom huvudstoryn.

Kritik mot enstaka buggar, bristande kartnavigation och grafiska skönhetsfläckar kan inte dra ned betyget på helheten.”Starfield” är ett astronomiskt underhållande rymdäventyr. Det har bara en frustrerande begränsning: att det släpps exklusivt på PC och Xbox series X.

Starfield

Betyg: 5

Premiärdatum: 6 september, 2023.

Genre: Action/RPG

Utvecklare: Bethesda Game Studios

Plattformar: Microsoft Windows, Xbox Series X/S

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

spelrecensioner

Mer i ämnet