Arkivbild från januari 2017. Skådespelaren Bianca Kronlöf vid invigningen av Göteborgs filmfestival på Biograf Draken i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hälften kvinnliga regissörer på Göteborgs filmfestival

Publicerad
Hälften av filmerna på Göteborgs filmfestival nästa år ska vara regisserade av kvinnor.
”Att filmbranschen fortsatt är så ojämställd är oacceptabelt. Både sett ur ett rent ekonomiskt och strukturellt perspektiv men inte minst i relation till vilka konsekvenser det får för de filmer som produceras och visas”, säger filmfestivalens vd Mirja Wester i ett pressmeddelande.

Festivalen kallar initiativet ”50/50 vision”. Inspirationen kommer från det internationella ”5050”-projektet som verkar för ökat jämställdhet i filmbranschen.

”Film och rörlig bild är idag det främsta mediet för att berätta historier och öppna upp nya världar och perspektiv. Filmen skapar hjältar, förebilder och känslor hos åskådarna. Därför är det oerhört viktigt med en mångfald bland dem som får skapa film och vars filmer blir visade. Vi nöjer oss inte med halva bilden, utan vill se hela världen i filmen”, säger festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer