”Hållbart mode” kan vara miljöbov

Uppdaterad
Publicerad

Att köpa kläder som är ”hållbartmärkta” eller att göra en garderobsutrensning för att inleda en ny, perfekt, garderob som inte kommer behöva trenduppdateras gör inte miljön någon tjänst, menar Magdalena Petersson McIntyre, forskare vid Centrum för konsumtionsforskning vid Göteborgs universitet.

Magdalena Petersson McIntyre har djuptintervjuat 20 personer om deras garderobsinnehåll och har kommit fram till att ”den hållbara garderoben” är svår att åstadkomma – trots att svensk modebransch och stora klädkedjor ofta understryker hållbarhet som ett nytt mantra.

– Tittar man i affärer på stan på det som presenteras som hållbart är det ofta kläder i återvunnen polyester och vad vi har sett i våra studier, när vi intervjuat konsumenter om vad de har för favoritplagg så är polyesterplagg aldrig med.

Magdalena Petersson McIntyre, konsumtionsforskare och etnologen Elias Mellander har tillsammans tagit fram en studie som visar att många plagg som köps aldrig används.

Vill köpa nytt hållbart

Drömmen om den perfekta, hållbara garderoben bär delvis skulden för att det är så svårt att uppnå en hållbar garderob – man vill alltid inleda sin hållbarhetsera med nya inköp.

– Man vänder sig till mer konsumtion för att lösa problemet med för mycket konsumtion, säger Magdalena Petersson McIntyre.

Enligt FN släpper klädindustrin ut mer växthusgaser än flyg– och sjöfartsbranschen tillsammans.

Se mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.