Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evert Taube, Miss Li och Ted Gärdestad är några av de artister vars musik nu förslagits att ingå i den nya psalmboken. Foto: Claudio Bresciani / TT Pawel Flato/SCANPIX

”Hälsa gud” av Miss Li – ett av förslagen till nya Psalmboken

Publicerad

Psalmboken i sin nuvarande form ska moderniseras och för att göra det har Svenska kyrkan efterfrågat både nyskrivna psalmer som tips på redan befintliga låtar. Ett av förslagen som inkommit är Miss Lis nya singel “Hälsa gud”.

Ted Gärdestads “Sol vind och vatten”, “Du måste finnas” ur musikalen Kristina från Duvemåla, och Evert Taubes klassiker “Så länge skutan kan gå” är några av de bidrag som allmänheten skickat in till Svenska kyrkans digitala psalmbrevlåda.

Ett betydligt nyare förslag är Miss Lis nysläppta singel ”Hälsa gud” som handlar om hur hon möter Jesus på krogen.

Ann-Katrin Bosbach, är projektledare på Svenska kyrkan och den som leder arbetet med att ta fram den nya psalmboken. Enligt henne har de inkommande låttipsen någonting gemensamt.

– De anger en ton i den som lyssnar eller sjunger med, som säger någonting om mitt liv eller min tillvaro här. Och det är precis så en psalm ska vara, säger Ann-Katrin Bosbach.

Tusentalsbidrag har inkommit

Den digitala psalmbrevlådan öppnade i november 2021 och när den nu stänger har över 4500 bidrag inkommit.

Efter årskiftet påbörjas urvalsprocessen där ett antal jurygrupper ska granska de inkommande bidragen och ur dem ta ut 300 stycken psalmer för den nya psalmboken.

Den förnyade och reviderade psalmbok beräknas kunna tas i bruk omkring år 2030.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.