Hamilton: ”Grekiska regeringens agerande oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s VD Eva Hamilton om för- och nackdelar med den grekiska regeringens avstängning av statlig radio och tv.

Grekland är tillfälligt lamslaget av en generalstrejk, där både tåg, bussar, flyg, sjukhus och medier berörs. De strejkande grekerna protesterar mot att Greklands regering har släckt ner ERT – bolaget som står för den statliga tv:n och radion.

Den grekiska regeringen har översköljts av kritik, och i dag får man även brev från tv-bolagsorganisationen EBU (Europeiska radio- och TV-unionen). I brevet kräver EBU att regeringen ska ändra beslutet och låta public service-medierna återuppta sina sändningar.

”Det är oacceptabelt”

En av tv-cheferna som står bakom kravet är SVT:s vd Eva Hamilton. Hon är arg på hur den grekiska regeringen har hanterat saken.

– Den grekiska regeringens agerande är oacceptabelt. En demokratisk regering ska inte stänga ner ett public service-bolag över en natt. Det krävs att frågan processas och debatteras i ordnade former, säger Hamilton.

”Behöver byggas om”

Den svenska VD:n tycker dock att det är rätt beslut att reformera ERT.

– Det är ett bolag som har problem, med både effektiviteten och en svårartad svågerpolitik. Och det finns enligt EU:s årliga mätningar inget annat land i EU där medborgarna har så lågt förtroende för sin radio och tv.

– ERT behöver alltså byggas om i grunden, för sina problem med legitimitet och effektivitet, men den grekiska regeringen gör det på ett brutalt och illavarslande sätt.

Greklands regering meddelade på onsdagen att ERT kommer att ersättas av ett nytt statligt mediebolag, men inte förrän i augusti.

Tror inte på samma i Italien

I media cirkulerar uppgiften att det statliga radio- och tv-företaget i Italien, RAI, kan vara nästa på tur för nedläggning. Det tror inte Eva Hamilton på:

– Det har jag svårt att tro. Jag tror att det är en ren spekulation och har inte hört något som bekräftar det. Jag följer läget i Italien ganska löpande, och visst höjs det röster mot RAI, bland annat från Berlusconi. RAI har förvisso problem som förvärrats av den italienska krisen,  men bolaget har väldigt stora tillgångar över hela landet och fick en ny VD förra året, som har höga ambitioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.