Han åkte på konstbluffen – köpte målning för 40 000

Uppdaterad
Publicerad

En norsk gallerist har i 25 år sålt målningar av påhittade konstnärer med fina CV:n – som höjt värdet på verken. Egentligen är det galleristen själv som målat tavlorna, och nu åtalas han för bedrägeri. Norska NRK har pratat med en av de som åkt på konstbluffen, som tycker hela historien är märklig.

Omkring 200 verk har beslagtagits under helgen, och polisen i Norge uppmanar drabbade att kontakta dem. Hittills har tio anmälningar om bedrägeri, och sex anmälningar om förskingring kommit in. Den totala summan av anmälningarna är uppemot en miljon norska kronor, men polisen tror att mörkertalet är stort.

Galleristen John Hedemark själv menar att han gjort likt många andra konstnärer och arbetat under pseudonym. Men det har inte varit känt för köparna, som trott att de köpt målningar av bland annat en konstnär vid namn Werner Jensen.

Galleristen har beskrivit Werner Jensen som en ansedd konstnär och diktat ihop ett fint CV. Bland annat har han sagt att Werner Jensen bott och arbetat i konstnärsstaden Berlin och haft prestigefyllda utställningar. På så sätt har han kunnat sälja målningarna för omkring 40 000 norska kronor styck. I verkligheten är det John Hedemark själv som målat tavlorna, och någon konstnär vid namn Werner Jensen finns inte.

Norska NRK har pratat med en av köparna som åkt på bluffen, som vill vara anonym.

I videospelaren kan du se en bit av NRK:s intervju med en anonym köpare, och galleristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.