Hör Dennis Dahlqvist om konstbluffen i Norge.

Experten om norska konstskandalen: Bluff och bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

En konstskandal har uppdagats i Norge, rapporterar NRK. Galleristen John Hedemark har i över 20 års tid sålt målningar av konstnärer som han själv har hittat på, med fina CV:n som höjt värdet på verken. Kulturnyheternas konstkritiker tycker att det är en uppenbar bluff, som dock sätter ljuset på hur konstmarknaden fungerar.

I drygt 20 år har galleristen John Hedemark målat och sålt konst främst under namnet Werner Jensen. Polisen menar att han har skapat en falsk person med ett uppdiktat CV, själv menar han att det är vanligt att använda pseudonymer, och tar upp Banksy som exempel.

Konstnärer får arbeta både anonymt och under pseudonym, och även använda ett uppdiktat CV i exempelvis ett undersökande konstprojekt. Så var går gränsen – när blir det brottsligt?

Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist tycker att fallet med norska galleristen är solklart bedrägeri, men tycker också att bluffen säger något om hur konstmarknaden fungerar. Se Dennis Dahlqvists kommentar i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.