Han avslöjade danska Se og Hör-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan förhörde dansk polis chefer som arbetat på tidningen. Förhörts har även Ken B. Rasmussen, som skrev boken som avslöjade avlyssningsskandalen. SVT träffade honom i Köpenhamn.

– Jag är glad att en diskussion har kommit igång om datasäkerheten och hela den här intensiva övervakningen av helt vanliga människor. Om min bok kan bidra till att bromsa den här utvecklingen så är det glädjande, säger Ken B. Rasmussen.

Han konstaterar samtidigt att NSA-skandalen som Snowden avslöjade inte fick politikerna att vakna till. Kanske för att det var lite för abstrakt och långt borta, resonerar han.

Dansk medieskandal

– Men plötsligt blev kronprinsparet Frederik och Mary och statsministern övervakade och då tog det skruv. Det är positivt.

Ken B. Rasmussen vill samtidigt inte se att hans avslöjanden resulterar i att pressfriheten i Danmark begränsas.

– Då blir det rena rama Ryssland. Det som det handlar om är att införa säkerhetssystem så att det inte blir möjligt att så lätt stjäla och övervaka andras data, menar han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dansk medieskandal

Mer i ämnet