Han deltar i första stora universitetsstudien om incels

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Krakowski är överläkare i psykiatri och författare. Nu håller han på att skriva en bok om de män som diskuterats flitigt de senaste åren: incel-männen, som lever isolerade i ofrivilligt celibat.

– Jag tycker man ska se på det här som man ser på våldsbejakande islamism, säger han.

2014 lärde sig många betydelsen av ordet incel (ihopslagning av de engelska orden för ofrivilligt celibat – involuntary celibacy). Det var året 22-åriga Elliot Rodger från USA filmade sig själv och lade ut klippet på Youtube innan han dödade sex personer och skadade 14. Ingen tjej hade någonsin gett kärlek eller sex till honom, säger han i klippet. ”Jag är oskuld, jag har aldrig ens kysst någon”.

2018 är det dags för nästa dåd. 25-åriga Alek Minassian kör en vit skåpbil genom en folkmassa i kanadensiska Toronto och dödar tio personer och skadar 16. Minassian säger att han ägnade mycket tid på ett nätforum med ”män som inte får ligga”. Hans rättegång har skjutits upp ett flertal gånger. Den skulle ha inletts 6 april, men har senarelagts igen på grund av coronaviruset.

Tindermän och SÄPO

I Sverige har incels varit på tapeten fler gånger under början av året. I januari debatterades ”Tinder-mannen som valts bort” flitigt på kultursidorna. I januari meddelade Säpo att incel-männen utgör ett växande terroristhot även i Sverige.

Georgia state university i USA har inlett den första stora studien i sitt slag om incels som planeras vara färdig i slutet av året. En av de som kommer att delta i studien är den svenska incel-experten Stefan Krakowski som även arbetar på en bok om incels. Hör honom besvara tre frågor om incel-gruppen i klippet ovan.

I början av mars gick Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ut med en rapport om att Sverige kan vara världens inceltätaste land, något Stefan Krakowski betvivlar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.